Liten skörd kan öka importen av biodiesel

Skörden av oljefrö i Europa­ är för låg för att möta behovet av biodiesel­ vilket innebär en ökad import och också en ansträngd situation för biodieselproducenterna i området.

Brist på rapsfrö i Europa kan enligt en rapport från USDA, USA:s jordbruksdepartement göra att importen av biodiesel­ till Europa ökar från länder­ som Argentina och Indonesien under 2012, skriver Agrimoney. Argentina är den tredje största producenten av sojabönor och de använder en ökande andel av sojaolja i sin biodiesel. Indonesien i sin tur är en av de större producenterna av palmolja som också kan användas för produktion av biodiesel. Nackdelen med denna biodieselkälla är att den har en högre fryspunkt och därför är olämplig i länder med kallare klimat.

Enligt Oil World som är en analysgrupp baserad i Tyskland­ kommer importen­ av biodiesel till Europa att stiga med 21 procent till 2,52 miljoner ton. En del av den ökningen kommer från Argen­tina och importen­ därifrån beräknas öka med 28 procent till 1,33 miljoner ton. Det är inte bara importen av biodiesel som spås öka, även importen av rapsfrö samt rapsolja förväntas öka.
Bristen på råvara inom Europa­ ställer till det för biodieselindustrin som enligt European Biodiesel Board endast kör på 44 procents kapacitet, motsvarande 22,1 miljoner ton. Även etanolproducenterna i Europa har svåra tider bland annat på grund av höga priser på huvudråvaran vete och konkurrensen från billig etanol från USA.

Helena Högberg Åkerhielm
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 12 december 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera