Matlandet som satte i halsen

DEBATT. Självklart ska vi gratulera Qibbla Halal Kött AB som tilldelats priset Årets Uppstickare bland livsmedelsföretagen. Företaget är värd uppmärksamhet och att prisas. Men är det verkligen regeringens satsning på ­Matlandet Sverige som ska stå för denna ­uppvaktning?

Frågan ställs mot bakgrund av att Qibbla Halal baserar sin verksamhet på importerat kött.
Visst låter det bra med Matlandet Sverige. Det vattnas i munnen och vem önskar sig inte god svensk mat från svenska odlare, uppfödare och mattillverkare. Kanske att du som läser detta också när drömmen om Sverige som ett av Europas främsta matländer. Det gör säkert regeringen också, visionen om Matlandet Sverige är lovvärd.
Men tyvärr förblir nog detta en dröm, ty denna matsatsning tycks inte i tillräcklig grad förbättra de grundläggande förutsättningarna för svenskt lantbruks och svensk livsmedelsindustris konkurrenskraft. Utvecklingen går nämligen bakåt. Importen av råvaror som till exempel kött ökar och flera produktions­grenar inom svenskt lantbruk kämpar i motvind. Experter som räknar, menar att ”Matlandet Sverige” är Europas mest importberoende land när det gäller livsmedel.

Det är inte utan att det känns
lite trångt i halsen hos den som har hoppats på regeringens vision från 2008 om ”Sverige som det nya matlandet i Europa”. Visst är närproducerat i dag eftertraktat och visst finns det matföretag runt om i vårt avlånga land som lyckas. Men tyvärr, totalt sett räcker detta inte alls och nu har Matlandet Sverige återigen satt i halsen.
Jag syftar på priset Årets Uppstickare. ­Priset delades ut under Matlandetkonferensen under Ölands skördefest 2012. Juryn, bestående av Landsbygdsdepartementet, LRF och Livsmedelsföretagarna, valde att ge priset till ett företag som baserar sin verksamhet på importerade köttråvaror. En stor del av detta importkött kan dessutom produceras på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Det är alltså detta, som den svenska staten tillsammans med de svenska lantbrukarnas främsta ­företrädare prisar.

Jag häpnar, tar mig för pannan
och frågar: Är detta sant?
Jo, det är faktiskt sant. Detta har hänt.
Regeringens satsning på Matlandet Sverige är nu inne på sin femte säsong. Tillåt mig att ställa några frågor:
Vilka är motiven till att regeringen, tillsammans med övriga jurymedlemmar, ­väljer att under självaste Matlandetkonferensen prisa ett importföretag?
Stämmer valet av pristagare med filosofin i den svenska statens satsning på ”Matlandet Sverige”?
Är regeringen och LRF för eller emot landets lantbrukare?
Ska vi fortsätta att hoppas på Matlandet Sverige? Eller ska vi säga som det är, att här finns problem?


Sven Secher
Frilansjournalist
Artikeln publicerades fredag den 26 oktober 2012

Kommenterarer till artikeln

Daniel skrev 2012-11-01 21:30:39:

Kommer in trött å sleten efter ytterligare en hård dags slit för att tillgodose sveriges matland med mina produkter. Under ett mycket hårt tryck från alla myndigheter och verk som skall syna en från topp till tå för att säkra god djurvälfärd och att alla centimetrarna i ladugården är uppfyllda så läser man det här.Saken är given, jä ha fått nog!!! Vår beskyddare jordbruksministern hjälpredan som delade ut priset skall avgå med omedelbar verkan!Och vad säger man om juryn LRF ? Att de var korkade hade jä nog fattat för länge sedan men att det var så här illa kunde jä nog aldrig tro.Det har hunnit blivit kväll nu och dags för lite vila om vi skall orka med konkurensen från vårt matlandsverige. Eller är det verkligen någon ide att fortsätta?


Thomas skrev 2012-11-01 19:50:22:

Matlandet Sverige är bara en bluff för den som tror att det skulle ge mer varor producerade av svenskproducerat kan känna sig lurade. Titta bara i alla butiker vad kunden köper:det billigaste. Och det är butikens eget namn på varan som säljer.Nu skall visst mjölkprodukter med butikens namn på komma från Tyskland. Så matlandet Sverige är bara en utställnings mässa som håller på att stänga ner för att bli ett museum.


Allmogesson skrev 2012-10-31 17:59:46:

Känns som Sven Secher borde kommentera inläggen från Uraban Laurin och Elisabet Qvarford. Det står lite ord mot ord här känns det som.


Urban Laurin skrev 2012-10-30 14:56:12:

Vilken låg nivå på debatten. Qibbla använder en slaktmetod där djuren bedövas först, helt enligt det svenska regelverket. Det letar febrilt efter fler svenska djur, men den konservativa näringen förstår inte möjligheterna. Att man inte kan fixa hahalslaktad kyckling är att säga nej till en stor marknad. Det finns närmare en halv miljon muslimer i Sverige. Det är inte ett problem utan en marknad med stor potential.


Elisabet Qvarford skrev 2012-10-30 10:46:48:

Jag tycker att det är förvånande att artikelförfattaren utlämnar att Qibbla halal är specialiserad på bedövad halalslakt, helt enligt svenska djurskyddsregler. Företaget handlar med svenskt helelslaktat nötkött för 50 miljoner per år, men får inte tag på tillräckliga mängder utan måste importera. När företaget växte ur sina lokaler i Stockholm startade man verksamhet i småländska Stockaryd och bidrog till jobb på orten. Det finns i nuläget ingen halalslakt av kyckling i Sverige och det är ju ganska bedrövligt med tanke på afförsmöjligheten. Men för ca 10 år sedan försökte ett svenskt fågelföretag ställa om till halalslakt då man såg en marknad i såväl Sverige som utomlands. Men då förde en kristna tidningen Världen idag en kampanj där man uppmanade sina läsare att kontakta företaget för att protestera, vilket läsarna gjorde och man lade ner planerna. Jag skulle gärna se att Sven Secher skrev ett reptortage om varför inga svenska fågelföretag satsar på denna nish. det finns ju helt klart redan en kund i Qibbla halal.


Agneta skrev 2012-10-29 20:46:30:

Bra Sven!!! Håller med dig!


LEO skrev 2012-10-29 18:46:54:

Halalkött är en växande marknad och den det går att få fram det utan lidande för djuren. Frågan vi i näringen bör ställa oss är varför vi inte tar tillvara på denna affärsmöjlighet. Man tar sig för pannan!


Allmogesson skrev 2012-10-29 17:47:17:

Till Ploffen: Till detta ska sägas att vi sprattlar och rycker till lite på nätet, men vi engagerar oss inte mer för det orkar vi inte och det känns meningslöst. Jag tror ochså att vi skulle bli rädda att behöva skämmas om vi skulle bli politiskt engagerade.


Ploffen skrev 2012-10-29 17:20:45:

Ja vad säga om den röda tråden här i bland svenska ledare? Och vad gör svenska medborgare? Mer än beklaga sig o ha synpunkter vid fikat på jobbet? Ja jag småler!!!


Mia skrev 2012-10-29 17:14:40:

Samma företag hedrades i Ullbaggeutdelningen som årets integrationsprojekt 2011, en festlighet som arrangeras av Landsbygdsnätverket och Jordbruksverket har dock inte visats!


Ufo skrev 2012-10-29 16:46:59:

Matlandet Sverige?? I Finland får bönder som drabbas hårt av dåligt väder hjälp av staten. I Italien skjuts 20% av vargarna illegalt, men ingen bryr sig. I Ryssland är det skottpengar på varg. De ryska vargarna som kommit till Sverige omhuldas och kostar lantbruket stora pengar och psykiskt lidande. Inget annat land har beteskrav. Inget annat land har så stora och kostsamma restriktioner i lantbruksnäringen som i Sverige. I inget annat land bugar lantbruksministern för djurrätts aktivister. I inget annat land har man ett Jordbruksverk, naturvårdsverk, naturskyddsförening m.fl.som pratar illa om svenskt lantbruk. Vadå matlandet Sverige?


kristian skrev 2012-10-29 16:34:51:

Hyckleri och dubbelmoral. Varför ge pris till djurplågare. FY


Öivind Renhammar skrev 2012-10-28 08:59:20:

Varför är du förvånad? För mig är detta ett klart mönster som dom styrande har haft nu i decennier. Allt utländskt höjs till skyarna och allt svenskt är misstänkliggörs. Det är två måttstockar, en för svenskar, där man letar fel med förstoringsglas och en för utländningar/nysvenskar som gör allt rätt, och skulle det va uppenbart fel så träder censuren in och man får inte veta att det beror på deras kulturella arv. Luttrad bohuslänning


Andreas skrev 2012-10-27 18:08:25:

Hur ska vi kunna konkurera när vår regering inte ser helheten och istället förstör sitt eget lands lantbruk. Finns det ngn framtid för kommande generationer bönder? Jag är mycket missnöjd!


Tyrone Waerner skrev 2012-10-27 12:21:12:

Nej det är nog så att detta är bara ett steg i den riktningen att vi i Sverige gör allt rätt. Det är ju en naturlig följd när vi lägger ner allt,då finns det ju inget att kritisera i vårt land,eller hur?Vi gör ju inget som strider mot dessa fanatikers önskan,våra byråkrater. Det är bara en sak som är bra med detta,då kommer byråkraterna att bli arbetslösa samt att vi kommer att bli ett bidragsland från EU och inte som nu att vi bidrar med våra skattekronor.Undrar just vad LRF är för en organisation,som det verkar i alla fall inte för sina medlemmar.


Sten-Arne Persson skrev 2012-10-27 01:01:06:

Korporativismen frodas i Sverige. Här har vi ett praktexempel på hur staten har klavbundit LRF som ställer upp på vad som helst. Att prisa ett företag som importerar halalslaltat kött till Sverige, samtidigt som svenska djurbönder darbbas utav rena häxprocesser t.ex. för att fjällkor gått ute utan ligghall i Boråstrakten när medeldygnstemperaturen understigit +10 grader grundat på Erling Andersson gamla regel. Sverige styrs med korporativism. Gå gärna in och läs Patrik Engelaus och Tomas Gurs skrift ”Den övermodiga beskyddaren” En beskrivning av demokratins utveckling i Sverige till det korporativistiska samhälle vi lever i idag. Skriften är på drygt 120 sidor och kan laddas ner gratis från nätet.


Susanne Trollmann skrev 2012-10-26 20:45:38:

Googla gärna Halalslakt för att se hur denna vidriga ritualslakt går till. Det hemska är att denna mat där djur slaktats på ett i Sverige förbjudet vis numera snart finns i samtliga livsmedelskedjors diskar och än värre, köps in av våra kommuner för att serveras i våra barns skolmatsalar. VIDRIGT!


Fredrik skrev 2012-10-26 17:13:47:

Nja vad säger man!!!! LRF försvarar beslutet och därmed ställer sig positiv till halala slakt och import av lågpriskött. Är nog dags att sluta betala medlems avgiften!!!


Allmogesson skrev 2012-10-26 16:24:22:

Mycket bra debattartikel. Svensk politik består som vanligt av dubbelmoral, hyckleri och har ett löjets skimmer över sig i allmänhet, jordbruks- och livsmedelspolitiken i synnerhet.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera