Gamla brandskyddsregler byts ut

Brandskyddsreglerna för torkar ska göras om eftersom det kommit så många nya modeller på marknaden att de nuvarande reglerna från 2005 är förlegade. Förarbetet kritiseras dock.

Mobil tork. Reglerna för brandskydd i fasta och mobila torkar ska ses över och uppdateras. 
Foto: Ola Jacobsson/Farm Mac

Lantbrukets brandskyddskommitté håller i dagsläget på att skriva om reglerna för brandskydd för torkar.

 

– Hela förordningen om torkar ska göras om. Det behövs eftersom det kommer in nya produkter hela tiden, säger Björn Björkman, sekreterare Lantbrukets brandskyddskommitté, LBK.

Inaktuella regler

De regler som efterföljs i dag är från 2005 och börjar alltså bli så inaktuella att de inte kan användas korrekt på de modeller som finns ute på marknaden i dag.

– Ett exempel är fliseldade varmluftspannor. Det finns standarder för gaseldade varmluftspannor, men de går inte att använda utan ändringar. Vi får ta lite av reglerna från vanliga fliseldade pannor och sedan anpassa dem.

De nuvarande reglerna är framtagna på Europa-nivå och tar därför inte upp flis som värmekälla eftersom detta är mycket ovanligare i andra länder.

När det gäller mobila torkar är det enligt Björkman bland annat värmekanoner med bärbara olje- och gasbrännare som ska ses över i bestämmelserna.

– De ska stå minst sex meter från en byggnad, men de används även inne i byggnader har vi sett, säger han.

Placeringen

När det gäller de mobila torkarna är det just placeringen som orsakar problem, både brandskydds- och försäkringsmässigt.

– Står mobiltorken 15 meter från byggnaden - som den ska -  är det ingen skillnad, men ställer man den intill blir det stora skador, säger Björn Björkman.

– Folk bygger både tak och väggar på de mobila torkarna. En del ställer till och med in dem inuti en byggnad och då har man helt plötsligt en fast tork. Det är ganska vanligt att folk gör så, det blir billigare än att köpa en fast tork.

Per Christerson på Farm Mac är dock kritisk till förarbetet med att ta fram de nya reglerna. Det han främst vänder sig emot är att ingen representant för mobila torkar var med på ett möte som hölls för en tid sedan.

– Det är märkligt hur man bedrivit utredningen, skrattretande absurt. Dels har de inte tagit tag i frågan ordentligt och dels har de bjudit in vissa särintressen men inte andra, säger Per Christerson och syftar på att företrädare för två fasta torktillverkare var inbjudna till mötet.

– Man tycker ju att det vore logiskt att de som jobbar med mobila torkar också var med på mötet eftersom det gäller dem med. Det blir lite ”shit in, shit out” när man inte har med den kompetens som finns i diskussionerna.

Försäkring

Per Christerson är däremot positiv till att reglerna ska ses över, främst ur försäkringssynpunkt. Han vill att man i och med de nya reglerna standardiserar kraven eftersom han upplever att det gäller olika regler inom ett och samma försäkringsbolag beroende på var i landet man bor.

– I dag är det lite som ett tombolalotteri – det blir olika från gång till gång vad som gäller. Vi vill ha en entydighet i lagstiftningen så att det är samma för alla.

På Lantbrukets brandskyddskommitté menar man att alla kommer att få säga sitt i frågan innan något blir de­finitivt beslutat.

– Planen är att bli klar till hösten och då ska vi skicka ut regelförslagen på remiss. Då får alla vi kan tänka oss vara med och säga sin mening. Sedan borde det vara helt klart till årsskiftet.


Pia Gyllin
Pia Gyllin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 23 april 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste