Mitt mejeri tänker innanför boxen

En livsmedelsanpassad container kan låta som en motsägelse, men det är precis det som är idén bakom ”mitt mejeri” som utvecklats av Paulina och Sven Norup. Nu kan alla ha ett eget mejeri på gården.

Bilden visar en skiss över hur en mejericontainer kan se ut. I ena änden kommer mjölken in, i nästa steg pastöriseras, kyls och packas mjölken som sedan kommer ut i en kylcontainer.

När Paulina Norup tog examen som livsmedelsagronom fanns det direkt projekt att ta tag i. På Norups gård hade containerkonceptet länge utgjort en bas för företagande, ett koncept som går ut på att rymma tekniska lösningar inuti en container.


- Vi har länge jobbat med containerkonceptet. Containrar är en bra standardprodukt som många har tillgång till och vi har testat olika koncept som till exempel biodiesel. Men när jag var färdig livsmedelsagronom låg projektet med en livsmedelsanpassad container på vänt.

Det ryms mer än man tror i en container. För Norups innebär containerkonceptet möjligheter att anpassa anläggningen efter kundens önskemål och välja ifall det behövs en container eller flera.  Foto: Paulina Norup

Fokus på mejeri

Projektet fick finansiellt stöd från Skånes livsmedelsakademi och efter att ha undersök olika branscher och marknader hamnade fokus på mejeribranschen. Grundkonceptet för den produkt som idag kallas för ”Mitt Mejeri” är att förädla en mejeriprodukt i en, eller flera, tjugo fots containrar.

I ena änden kommer mjölken in och i andra änden kommer färdigförpackad produkt ut. På vägen passerar mjölken en pastör som värmer mjölken till 72-74 grader, sedan kyls mjölken ner till 4 grader, tappas i plastflaska och märks med hjälp av en bläckstråleskrivare. I det sista steget åker förpackningarna in i en kylcontainer.

”Plug and play”

- En annan fördel med containerkonceptet är att anläggningen kan sättas ihop i verkstaden här på Norups gård för att testats och provköras. De olika delarna kan sedan fraktas till slutkunden där det bara är att koppla in el och vatten, ”plug and play” som vi kallar det, berättar Paulina Norup.

Även om mejerikonceptet är det som är aktuellt just nu menar Paulina Norup att containerkonceptet har flera andra användningsområden inom livsmedelsbranschen.
- Just nu har mejeri blivit populärt, kanske för att det är lättare att ta till sig ett koncept som redan finns, men containern kan passa även för fruktförädling, bryggeri och bränneri.

Brita Prejer
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 16 juli 2013

Kommenterarer till artikeln

dairy technologist skrev 2015-06-19 08:28:50:

Dear Brita. I am a dairy technologist from DK. I started a dairy project in Uganda and this is exactly what I need. I would like to know more about this container dairy plant. Please email me at amaan2009@live.dk

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera