Röda, gula och randiga – Bertil har grönsaker för alla smaker

Hans rödbetor är efter­traktade både inom restaurang och bland konsumenter. Enligt grossisten, Bondens Skafferi, tar betorna slut så fort de har kommit in i lager.

De grönsaker som odlas på gården är KRAV-godkända och efterfrågan ökar hela tiden. Genom att undvika mellanhänder och själv stå för den större delen av försäljningen drygas marginalerna ut. Foto: Katarina Johnsson

De grönsaker som odlas på gården är KRAV-godkända och efterfrågan ökar hela tiden. Genom att undvika mellanhänder och själv stå för den större delen av försäljningen drygas marginalerna ut.     Foto: Katarina Johnsson
Han går under namnet Bertil i Bästekille och har odlat ekologiska grönsaker sedan 1998.
Han går under namnet Bertil i Bästekille
och har odlat ekologiska grönsaker
sedan 1998.

Han går under namnet Bertil i Bästekille, lantbrukaren som lyckas få fram de bästa betorna. Sedan 1998 har Bertil odlat grönsaker på ekologiskt vis. Han började redan då att sälja dem i sin lilla gårdsbutik i Bästekille. Men då var inte trenden med närodlat riktigt lika stor som nu, intresset har vuxit.

– Omsättningen i gårdsbutiken har flerdubblats sedan vi startade. Men även i år känns det att intresset är större än förra året, kanske beror det på att vi numera även marknadsför oss på Facebook, säger Bertil.

Alla Bertils grönsaker är KRAV-godkända, han gödslar med kogödsel från de egna ekologiska Charolaisdjuren, de grödor som kräver lite extra näring får dessutom saften som blir över, när de gör ekologisk stärkelse, på stärkelsefabriken i Kristianstad.

– Det bästa med att odla grönsaker ekologiskt är den kvalitén man får fram, och det får vi ju bekräftat av de som köper, säger Bertils son, David, som i ett senare skede ska ta över gården.

Den yngre generationen, i form av sonen David Bertilsson arbetar också på gården och kommer vid generationsskifte att ta över.
Den yngre generationen, i form av
sonen David Bertilsson arbetar också
på gården och kommer vid
generationsskifte att ta över.

– Dessutom är det ju roligt att veta att man har kunskapen att odla fram fina grejer utan att behöva använda sig av kemikalier, fyller Bertil i och fortsätter:

– Det sämsta är definitivt ogräshackning, säger han med ett skratt.

Förutom den egna försäljningen, levererar Bertil till Bondens Skafferi, Kiviks hotell, Havängsbodarna och några skolor och dagis i trakten. Genom Bondens skafferi når betorna ända till restauranger i Köpenhamn. Bertil odlar inte bara betor, utan även lök, sallad, kryddor, potatis, raps och vete.

Den lokala restaurangen på Kiviks hotell har varit uppe hos Bertil med en lista på önskemål om grödor. Så i år har han mycket nytt, saker han aldrig tidigare provat.

– Det ska nog gå, vi får se hur det blir. Men de ser ju ut att trivas nu i alla fall, säger Bertil om Kronärtskockorna.

Även koriander har han börja odla på gården, men varken David eller Bertil är direkt förtjusta i kryddväxten.

– Det smakar inte gott, men det är ju tydligen trendigt. Just nu är de dessutom vackra, när de står i blom.

Katarina Hanslep
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

De olika betorna har rykande åtgång, men Bertil är även öppen för förslag, om en kund efterfrågar en specifik grönsak så försöker han odla det till nästa säsong.
De olika betorna har rykande åtgång, men Bertil är även öppen för förslag, om en kund efterfrågar en specifik grönsak så försöker han odla det till nästa säsong.

 

Artikeln publicerades lördag den 30 augusti 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste