Gårdarna blir allt mer uppkopplade

Trots att tekniken redan har tagit ett stort steg in i lantbruket, är många övertygade om att vi ännu bara har sett början. En av dessa är Fredrik Stark, som med sitt företag LantbruksIT arbetar med IT-lösningar på gårdsnivå.

När Fredrik Stark arbetade med styrsystem till såmaskiner på Väderstad-verken, insåg han att det finns ett glapp på tekniksidan mellan tillverkare och lantbrukare. Sedan två år tillbaka driver han därför företaget LantbruksIT, med ambitionen att fylla detta glapp på egen hand. Foto: Vilhelm Ektander
För att lyssna av tekniktrenderna i lantbruksbranschen följde Jordbruksaktuellt med Fredrik Stark ut på ett gårdsbesök till Kättestad Gård, söder om Linköping i Östergötland. När vi sitter i bilen är vi omringade av teknik och Fredrik berättar att tack vare en fast antenn på bilens tak samt en enhet i bakluckan är bilen ständigt uppkopplad till internet. Han visar snart hur enkelt det är att ansluta sin smartphone, dator eller surfplatta direkt till bilens trådlösa nätverk.

– Gör man såhär i sina traktorer och sin tröska har man alltid tillgång till ett trådlöst nätverk med internet. Därmed kommer de internetbaserade tjänsterna som man använder, som exempelvis Dataväxt, fungera ännu bättre även när man arbetar ute i fält, säger Fredrik.

Detta är grunden i företaget LantbruksIT - att förmedla uppkoppling till sina lantbrukskunder, oavsett var de befinner sig. Uppkopplingen behövs sedan för att få andra tjänster och maskiner att fungera som de ska på gården.

Att koppla upp traktorer och tröskor är dock ännu en mindre del av företaget, främst arbetar man med trådlösa nätverk i stallbyggnader och inomgårdsmiljöer.

Via LantbruksIT köper lantbrukaren internetuppkoppling och täckning för en viss del av gården, exempelvis en stallbyggnad eller ett kontor. För detta betalas en månatlig kostnad, men i gengäld slipper han eller hon fundera på både internetuppkoppling, nätverk, servrar och datastrul. LantbruksIT övervakar, underhåller samt driftssäkrar systemet löpande.

Bröderna Niklas Jonasson, t.v., och Mats Jonasson, t.h., driver Kättestad Gård tillsammans. Foto: Vilhelm Ektander

Stort intresse

Väl framme på Kättestad Gård träffar vi Mats Jonasson, som tillsammans med sin bror Niklas Jonasson, bedriver mjölkproduktion med 360 mjölkkor. Därutöver brukar gården närmare 500 hektar, varav hälften är arrenderat. På gården har man flera tekniska lösningar såsom exempelvis driftledningssystem, kameraövervakning, säkerhetskopiering och trådlöst nätverk.

– Både inomgårds samt till traktorer och tröskor ute i fält dyker det ständigt upp nya tjänster och appar, som jag märker att allt fler är intresserade av att använda. Om det inte finns en trådlös internetuppkoppling eller om systemen inte samspelar med varandra, kan det dock många gånger vara svårt att få tillbaka ett ekonomiskt värde i sin teknikinvestering, säger Fredrik, och trycker på att här kan det finnas ett glapp mellan tillverkarna och lantbrukarna.

Mats, som sedan en tid tillbaka är kund hos LantbruksIT, instämmer:

– För oss handlar det mycket om intresse och prioriteringar. Vi känner att vi har ett behov av att ha tekniken, men vi har varken kunskapen eller intresse av att peta i det, förklarar han, och tillägger:

– Man kan inte vara expert på allt, och vi är inte duktiga på det där.

Med hjälp av så kallade access-punkter uppsatta här och var, utökas det trådlösa nätverket till att täcka in hela gården. Foto: Vilhelm Ektander

Allt mer teknik

Med nya delsystem på gården, ökar även behovet av att systemen ska kunna samspela med varandra. Här ser Fredrik en utmaning, inte bara på Kättestad, utan även i lantbruksbranschen generellt.

– Trenden går hela tiden mot att vi blir mer uppkopplade och mer beroende av teknik, så även inom lantbruket. Jämför man med den traditionella industrin finns det många aktörer som tillhandahåller IT-tjänster, och lika så på privatmarknaden. Dock fokuserar få av dem på lantbrukssegmentet, som därmed hamnar mittemellan, säger han, och tillägger:

– Här kan jag se ett glapp som vi kan hjälpa till att fylla.

Värdera sin tid

Under besöket på Kättestad berättar Mats om gårdens senaste investering, en fullfodervagn som elektroniskt registrerar varje kilo man stoppar i. Genom att jämföra sin foderstat med exakt statistik över hur mycket man har stoppat i, ser man enkelt om man exempelvis har tömt i 50 kilo för mycket proteinfoder i blandningen.

– Är detta ett återkommande fel blir det snabbt mycket pengar, konstaterar Mats.

Tanken med systemet är att man ska ha en elektronisk box uppsatt på utsidan av stallbyggnaden, som fodervagnen trådlöst skickar över data till varje gång den passerar.

Detta är bara ett av många exempel på tekniska lösningar som vi kan komma att se mer av ute på gårdarna i framtiden. Ju mer teknik, ju mer växer även behovet av att tänka över gårdens IT-system. Fredrik tror därför starkt på att fler företag med samma inriktning som LantbruksIT kommer behövas även framöver.

– I slutändan tror jag det handlar om att värdera sin egen tid som lantbrukare, och därmed sätta ett värde på att man inte behöver fundera på tekniken, avslutar Fredrik.

Vilhelm Ektander
Vilhelm Ektander
Tel: 070 – 092 20 02
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades söndag den 01 februari 2015

Kommenterarer till artikeln

NO skrev 2015-02-01 08:34:06:

Visst behöver vi teknik, men vi har också väder och natur. Arbete i rätt tid är viktigare än all annan teknik. Vi måste arbeta med naturen inte mot.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste