Stor export av levande djur

En betydande del av ­Australiens export består av levande djur. Får är det djur som i högsta grad lämnar landet per båt, därefter kommer nötkreatur. Alla djur når dock inte sin slutdestination utan stannar i havets djup.

Exporten av levande djur har kritiserats från många håll i Australien under en längre tid. För att säkerställa att djuren behandlas enligt australiska standarder även i mottagarlandet har man kontrollprogram. Men genom att ta bort den australiska öronmärkningen på djuren blir det svårt att följa upp. Foto: Animalsaustralia
Australien exporterar levande djur till över 60 länder och industrin står för drygt fem miljarder kronor varje år. De viktigaste handelsländerna är Indonesien, Kina, Israel, Malaysia, Filipinerna, Turkiet, Japan, Ryssland, Kuwait, Qatar och Jordanien.

Under 2014 exporterade Australien nästan 2,25 miljoner levande får till andra delar av världen vid 40 olika transporttillfällen. Det innebär att det i genomsnitt fraktades 62 500 får per last. Dödligheten som rapporterats in ligger på 0,71 procent.

Det innebär alltså att transporten leder till att 17 750 får avlider under resan. Så länge man befinner sig på öppet hav är det tillåtet att slänga döda djur i havet. Utöver det, producerar djuren gödsel som även når slutdestination havet, under resans gång.

Australien exporterade drygt 1,3 miljoner levande nötkreatur under 2014 och där ligger dödligheten lägre, på 0,12 procent enligt jordbruksdepartementet i Australien.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 26 maj 2015

Kommenterarer till artikeln

Vallis skrev 2015-05-28 20:08:32:

Vid all slakt skäktas djuren genom att man skär halsen av levande djur. Att kasta levande djur överbord borde vara förbjudet.


NL skrev 2015-05-28 09:56:49:

De djur som är sjuka eller omkommer i transporten slängs av levande eller döda ut i havet och de som är levande lider en kvalfull drunkningsdöd och alla blir hajmat. Hajarna följer båtarna. Dessutom när de kommer fram hanteras djuren som en "påse hösäck" och slutligen skärs halsen av dem i levande tillstånd. Är det dags att slänga ut alla på Australiensikska och Nya Zeelandska beskickningarna i Sverige för att markera illdåden? Människan är jordens djävul.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är det som (inte) händer?

Krönika: Året var 1797. De första försäkringarna mot hagelskador på skördar i Europa började ta form. Hagelskurarna kunde ge betydande ekonomiska konsekvenser för den enskilde lantbrukaren och en förlorad produktion innebar svält för samhället. En försäkringslösning bidrog till att hjälpa lantbrukarna att möta meteorologiska fenomen, där yrkeskunskapen inte kunde påverka utfallet av skörden. Hur har försäkringslösningarna inom detta område utvecklats de senaste 225 åren?

 

Kommentera