Fler lamm, färre nöt

Den svenska nötslakten minskade under första kvartalet med nästan två procent. Samtidigt ökade lammslakten med drygt fem procent. Volymen slaktade grisar minskade också.

Lammslakten ökade drygt fem procent första kvartalet. Foto: Thinkstock
Statistik från Kött och charkföretagen visar att under första kvartalet i år sjönk den svenska slakten av storboskap med 1,8 procent till 98 585 djur. Av de större slakterierna var det endast Skövde slakteri som kunde visa upp en ökad slakt. Slakten på både HKScan och KLS Ugglarps anläggningar minskade.

Minskning för gris

Grisslakten sjönk under första kvartalet med 0,7 procent till 625 511 slaktade grisar. HKScans stängning av slakteriet i Skara står för nästan hela minskningen.

Skövde Slakteri har under kvartalet ökat slakten (tillfälligt i Skaraslakteriets lokaler) och gått förbi Dalsjöfors i slaktstatistiken.

Fler vinterlamm slaktade

5,3 procent ökade lammslakten under första kvartalet till 46 861 slaktade lamm och får. HKScans slakteri i Linköping står för 38,5 procent av den totala slakten och ökade sin slakt med 2,3 procent till 18 022 djur.

Jordbruksaktuellt

Frilansjournalist

Artikeln publicerades torsdag den 04 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera