Krav på djurskydd vid upphandling

Regeringen har fattat ett beslut gällande ett nytt lagförslag som innebär att kraven ska öka på offentlig upphandling. Livsmedel som upphandlas ska vara producerade enligt svensk djurskyddslagstiftning, vilket kommer att gynna svenska bönder.

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF. Foto: Carolina Wahlberg
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
– Det är ett konkurrenskraftsproblem att man i det offentliga gynnar importerade livsmedel framför svensk mat när det sker upphandlingar i kommuner och landsting. Det är därför glädjande att regeringen lägger fram ett lagförslag där svensk djurskyddslag ska gälla vid upphandling, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, i ett pressmeddelande.

Förslaget omfattar all offentlig upphandling i Sverige och är den mest omfattande lagstiftning som kommer att ske under mandatperioden.

– Vi har en lagstiftning som sätter en hög nivå på djurskyddet och som alla våra livsmedelsproducenter har att följa. Det vore väldigt märkligt om den offentliga sektorn ställer krav som är lägre än den lagstiftning som vi har i Sverige, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), till DN.

Lagkraven kommer inte att vara tvingande, men regeringen ska ge den nya Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att utforma tydliga rekommendationer, om att ställa krav som åtminstone uppfyller de svenska lagkraven.

Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött. Foto: Svenskt Kött
Från branschorganisationen Svenskt Kötts håll ser man mycket positivt på det nya förslaget.

– Att Sverige har ett unikt djurskydd som kommunerna väljer bort i sin upphandling har vi påpekat gång på gång. Vi är glada över att regeringen har tagit det här steget och hoppas att lagstiftningen går igenom, säger Maria Forshufvud, i en kommentar.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 08 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste