Det blir en ny svenskmärkning

Som Jordbruksaktuellt tidigare rapporterat om har det under våren pågått diskussioner inom svensk livsmedelsbransch om att införa en gemensam och frivillig svenskmärkning på mat. Nu är beslutet fattat; det blir en märkning, troligen redan till hösten.

Helena Jonsson, förbundsordförande i LRF menar att den nya svenskmärkningen kommer att vara bra både för lantbrukare och livsmedelsbranschen. Foto: Carolina Wahlberg
Bakom beslutet finns två motiv. Dels vill man förenkla för konsumenten, och dels vill man stärka och utveckla svensk matproduktion.
– 3 av 4 konsumenter föredrar svenska livsmedel. Med en gemensam frivillig märkning för alla varukategorier kommer det att bli lättare att hitta svensk mat i livsmedelsbutikerna, säger Svensk Dagligvaruhandels vd, Karin Brynell, i ett pressmeddelande.

Även färdigmat

Märkningen, som uppges innehålla tydliga och enhetliga kriterier, kommer att kunna användas på alla typer av livsmedel, även sådana med flera ingredienser.
– Svenskmärkningen kommer kunna användas på alla typer av livsmedel, från rena råvaror till färdigmat. Den obligatoriska ursprungsmärkning som idag finns inom EU är otydlig för konsumenterna, komplicerad att använda och omfattar inte alla typer av livsmedel, kommenterar Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist.

Bra för lantbruket

Tanken är att svenskmärkningen även ska kunna bidra till att främja livsmedelsexport genom att göra svenska varor synliga även utomlands.
– Allt fler efterfrågar svenska livsmedel och det gäller att vi säkrar tillgången på svenska råvaror även i framtiden. En tydlig märkning är bra inte bara för våra lantbrukare utan för hela livsmedelsbranschen, menar Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.
Förhoppningen är att de första varorna med den nya märkningen finns i butik under hösten.


Kriterierna för den nya svenskmärkningen

För rena jordbruksprodukter, exempelvis grönsaker, gäller att odlingen ska ha skett i Sverige. Det gäller även bearbetade livsmedel med bara en ingrediens, exempelvis vetemjöl.

Allt kött ska komma från djur födda, uppväxta och slaktade i Sverige. Kriterierna för svenskt ursprung blir därmed striktare och tydligare än motsvarande kriterier i den obligatoriska ursprungsmärkningen på EU-nivå.

I färdigrätter och andra produkter med mer än en ingrediens, skall minst 75 procent av innehållet ha svenskt ursprung. Kött, ägg och mjölk ska dock alltid ha 100 procent svenskt ursprung, även då de ingår som ingredienser i en produkt.

För alla typer av livsmedel ska samtliga steg i produktionen, inklusive förädling och förpackning, ha skett i Sverige för att svenskmärkningen ska få användas.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 16 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste