– Det finns en förlegad syn på lantbruket och den måste vi bryta. Jordbruket är inte ett passerat stadium av evolutionen, det spelar en nyckelroll i framtiden. LRF är en extremt trovärdig organisation. Jag hoppas att LRF ska kunna hitta nya partnerskap och grupper i civilsamhället som i dag är tveksamma till oss på grund av sin okunskap. Vi måste hjälpa till att bredda debatten och förklara konsekvenserna, säger Jens Berggren, LRF:s nya hållbarhetsexpert. Foto: LRF

– Det gröna näringslivet är framtiden. I en fossilfri framtid kommer det gröna näringslivet vara lika viktigt som oljan är för oljeländerna i dag. Jag vill vara med i det arbetet, säger Jens Berggren, i ett pressmeddelande.

De senaste nio åren har han jobbat både lokalt och globalt med vattenfrågor på Stockholms Internationella vatteninstitut, SIWI. Innan dess har han jobbat på utrikesdepartementet.

Hållbar värld

– Det är lätt att bli dystopisk när man ser vad som händer runt om i världen men genom att jobba med hållbarhetsfrågor för LRF och Sveriges bönder så är jag med och bidrar jag till en mer hållbar värld. Svenskt jord- och skogsbruk är bland världens bästa i allt vad hållbarhet heter och har ett otroligt natur- och kunskapskapital att förvalta och förädla, säger Jens.

Alla ska med

Att förmedla till Sverige och omvärlden att det gröna näringslivet sitter på lösningarna, ser Jens som sin viktigaste uppgift på LRF.

– Att vi kan och att vi håller vad vi lovar. Men den här omställningen klarar inte lantbruket själv. Vi måste få med oss konsumenter, som inte bara säger att de vill ha god djuromsorg utan också vill betala för det. Vi måste få med politiker så att lantbruket får de ekonomiska marginalerna för att ha råd till omställningen, säger han.

Ökat fokus

LRF:s chef för miljö- och energienheten Hilda Runsten är mycket nöjd med rekryteringen:

– Vi är väldigt glada att Jens Berggren blir vår nya hållbarhetsexpert. Med sin erfarenhet kan vi öka vårt fokus på hållbarhetsarbete.

Startdatum för Jens Berggren på LRF är 1 juli.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Senaste