Återvunnen plast ska bli ny balplast

De rosa, blåa och gula balarna på fält kan snart få sällskap av balar klädda i återvunnen plast. Trioplast lanserar nu första sträckfilmen för ensilage baserat på återvunnen konsumentplast. 

 

På årets Agritechnica lanserar Trioplast en balplast tillverkad av minst 25 procent PCR. Balplasten tillverkas i dag i Smålandsstenar och går att återvinna som polyeten till 100 procent, då den inte innehåller något barriärmaterial, såsom polyamid. Foto: Towe Johnson


Bara dagarna innan Agritechnica gick patentansökan in på den nya balplasten innehållande minst 25 procent PCR, det vill säga återvunnen plast från marknaden. En produkt som är den första av sitt slag, berättar Anders Larsson, produktchef på Trioplast. 

– Det här är vi först med, det är den första balplasten på marknaden med PCR återvunnet innehåll i. 

Mer än 15 procent mindre koldioxidutsläpp har företaget kunnat räkna ut att den patentsökta produkten, Trioloop balplast, innebär jämfört med film tillverkad på ny råvara. Beräkningarna har gjorts med hjälp av livscykelanalyser (LCA). 

– Det här är ett stort steg för ensilageplast och ett stort steg för oss med tanke på komplexiteten i produkten, och med de möjligheter som öppnas upp för ett mer cirkulärt system, säger Fredrik Josefsson, säljare på Trioplast. 

– Egentligen är det inte en balplast vi levererar utan ett koncept för att ta fram bra ensilage med vinst för miljön, därför är vi väldigt måna om att göra tester i fält, säger Anders Larsson, bredvid Fredrik Josefsson. 

Skillnad på plast 

När det kommer till återvunnen plast finns det en del skillnader på de två olika typerna som benämns PCR (post consumer recycled) respektive PIR (post industrial recycled). 

–PIR är en restprodukt från industrin och är ofta väldigt förfinad, homogen och ganska enkel att återanvända. PCR är plast som har varit ute och använts i en applikation och den har en större utmaning för återanvändning, dels logistiken att få den tillbaka men den är även ofta mer kontaminerad, förklarar Anders och fortsätter: 

– Plast har ett ofantligt stort värde och är ett väldigt bra material som kan användas till mycket. Men vi människor måste lära oss att hantera och ta hand om det. 

PCR- plast används till andra produkter, vad är utmaningen för balplast?

– Vi måste kunna säkra tillgången på det återvunna materialet så att vi har en stabil tillgång med rätt kvalitet. Men även säkerställa att den fungerar i alla maskiner på marknaden och att den kan användas på ett bra sätt, säger Anders. 

Att det går att producera är en sak, men slutresultatet, poängterar han, är det som är av störst vikt. 

– Vi vill sikta på en bra foderkvalité och låga TS-förluster. Där jobbar vi mycket ihop med SLU och gör årliga tester som hittills har bekräftat det. 

Flera vägar

– Vi märker av att intresset för olika alternativ och att känna att man själv kan göra någonting ökar. Frågan är ju ofta vad som är rätt väg, och där tror vi att vi måste jobba med flera alternativ till det vi har i dag, säger Anders. 

Trioplast siktar på att ta fram och göra den återvunna balplasten (Trioloop) kommersiell till säsongen 2021, och gärna på den svenska marknaden först. Men innan dess ska produkten testas i fält 2020. 

Grönare och tunnare  

Men ska man göra något för miljön den säsongen som kommer nu, menar Anders, så är balplasten från produktgruppen Triolean en väg. 

– Med mer meter och tunnare film innebär det färre rullbyten och att mindre material går åt. Den är något vi jobbat med i många år, säger han och förklarar att plasten på 19 mikrometer innebär 24 procent mindre polyeten per bal. 

Ett annat alternativ är den gröna polyetenen, Triogreen-filmen, tillverkad på biomassa istället för fossilbaserat material. 

– I dagsläget baseras den på polyeten framtaget från sockerrör. Det vi gjort är att vi säkerhetsställt en produkt av grön polyeten och sen om det i framtiden blir en annan bioråvara så är vi redo, säger Anders som menar att undersökningar om alternativa biomaterial pågår i dag, såsom rester från skogsindustrin eller svinn från matindustrin. 

 

Konceptet Triogreenway

Trioplast lanserar sitt nya koncept för hållbar användning av plast inom ensilage såsom ensilagesträckfilm eller plansilofilm. Konceptet heter Triogreenway och består av tjänster och produkter för att minska klimatpåverkan. I konceptet ingår produktgrupperna Trioloop på återvunnen plast, Triolean med minskad materialanvändning samt Triogreen som är plastbaserad på förnyelsebar råvara.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste