Konsumenterna vill ha svensk sötpotatis

De senaste åren har efterfrågan på sötpotatis ökat kraftigt bland svenska konsumenter, samtidigt importeras nästan all sötpotatis som säljs i Sverige. Det här vill Helena Karlén på Sveriges lantbruksuniversitet ändra på.

 

Nyskördad är sötpotatisen känslig. Foto: Jonatan Martinsson


Trots att sötpotatis är en av världens mest odlade grödor har den länge lyst med sin frånvaro på den svenska odlingsmarken. Sötpotatis odlas framför allt på platser med varmare klimat vilket medfört att den inte ansetts passa svenska förhållanden, men sedan några år tillbaka pågår ett projekt som har som mål att ändra på detta. Bakgrunden är att Helena Karlén, hortonom på Sveriges lantbruksuniversitet, hörde talas om att sötpotatis odlades i östra Kanada där klimatet liknar det svenska. Hon började göra efterforskningar och insåg snart att det kunde vara möjligt att lyckas med grödan även på svensk mark.

– Med hjälp av min kanadensiska kontakt fick jag tag på en amerikansk förädlare och fick hit några olika sorter, berättar Helena Karlén.

Anders Olsson i Blekinge var en av de svenska producenter som odlade sötpotatis i år. Foto: Privat

”Fler producenter än någonsin”

2014 gick startskottet för det svenska sötpotatisprojektet då grödan började testodlas på odlingsytor vid lantbruksuniversitetets anläggningar i Alnarp i Skåne. Redan första året visade det sig att det fanns sorter som hade potential att ge god skörd även i Sverige. Sedan dess har odlingsförsöken i Alnarp fortsatt och med tiden har fler hakat på. I år provodlas grödan på ett tiotal platser i södra Sverige.

– Det här året har vi haft fler producenter än någonsin tidigare, och det är många fler som är intresserade att prova på, berättar Helena Karlén. 

Samtidigt som intresset för att odla sötpotatis växer har efterfrågan på den skjutit i höjden. Mellan 2010 till 2018 ökade konsumtionen i Sverige med 1 600 procent, en ökning som framför allt inneburit större import från länder som USA, Israel och Egypten. Sötpotatis är en värmeälskande växt vilket innebär utmaningar för den som vill odla grödan på svensk mark, bland annat ska jordtemperaturen vara omkring 15 grader innan den planteras ut på friland. Utvecklingstiden är också lång, mellan tre till fyra månader, men samtidigt är grödan relativt fri från sjukdomar eftersom den inte på nära håll är släkt med någon annan gröda som odlas i Sverige. Dessutom är hela växten ätlig.

– Till skillnad från potatis går även blasten att äta, i Asien är det vanligt att man äter bladverket. Där tror jag det finns ännu en möjlighet för den svenska marknaden, säger Helena Karlén.
 

Två och ett halv ton sötpotatis blev resultatet för Anders Olsson. 
Foto: Privat

Gav goda resultat

En av dem som har testat att odla grödan i år är Anders Olsson som driver en gård i Olsäng i Blekinge. Det är första säsongen han odlat grödan och även om det gett mer­smak var beslutet att ge sig i kast med sötpotatis inte helt enkelt att fatta.

– Jag fick utskick från hushållningssällskapet för två år sedan om att det fanns möjlighet att testa att odla sötpotatis och åkte på ett informationsmöte. Efter den dagen var jag rätt övertygad om att jag inte skulle hålla på med det, det lät väldigt komplicerat och inte så lönsamt, berättar Anders Olsson.

Ett besök på en gård på Öland som odlade sötpotatis förändrade dock hans inställning och i maj i år satte han omkring 6 000 plantor på sina marker.

– Vi skötte om och vattnade men de såg inte så mycket ut för världen så jag trodde inte att det skulle bli så mycket av det hela. Men när vi plockade upp dem i slutet av september blev det en bra skörd.

Sötpotatisen såldes i butiker i närområdet och efter en och en halv månad var de två och halvt ton som Anders Olsson tagit upp slut. Även om han ser att det finns saker som måste förenklas, bland annat var själva planteringsmomentet tidskrävande, satsar han på att odla sötpotatis även nästa år och hoppas på en ännu större skörd då.

– I år satte vi både sticklingar och pluggplantor men pluggplantorna var dåliga och gav nästan ingen skörd. Hade vi bara haft sticklingar hade vi nog fått nästan dubbelt så stor skörd så nästa år satsar vi bara på dem, säger Anders Olsson.

Helena Karlén är projektledare för sötpotatisprojektet. Foto: Privat

Känsliga knölar

Fortfarande finns det problem att lösa kring storskalig odling av sötpotatis i Sverige. Nyskördade är rotknölarna ömtåliga, skalet utvecklas först när rötterna värmebehandlats under några veckor, vilket gör att det finns risk att de skadas vid skörd.

– Den är otroligt känslig när den kommer upp och då kan det mycket väl bli mekaniska skador, säger Helena Karlén som berättar att nästa steg i sötpotatisprojektet är att titta närmare på vad det går att göra åt den frånsortering som blir vid skörden.

Ett annat hinder som stått i vägen för sötpotatisen är tillgången på sättmaterial. Sötpotatis odlas oftast från sticklingar men också från pluggplantor. Numera finns det sticklingsproduktion i södra Europa men det optimala hade varit att ha det närmre.

— Sticklingar som färdats långt ger sämre skörd så det bästa hade varit en småplantsproducent som producerar sticklingar i Sverige, det skulle göra stor skillnad, säger Helena Karlén.
 

På SLU:s anläggning i Alnarp testodlades 25 olika sorters sötpotatis i år. Foto: Jonatan Martinsson

Egen unicitet 

Årets sötpotatisskörd på SLU:s område i Alnarp togs upp ur jorden i slutet av september. Det var det sjätte året i rad som Helena Karlén skördat grödan och jakten på vilka sorter som passar bäst för svenska förhållanden går vidare. I år odlades omkring 25 sorter och av dem var nio stycken asiatiska som odlades för första gången. 

Med rätt sorter och odlingsmetoder tror Helena Karlén att svenskodlad sötpotatis kan bli en vanlig syn i butikerna i en inte allt för avlägsen framtid.

— Målsättningen är inte att göra en blek kopia på importen, svensk sötpotatis ska stå för något annat. Jag tror definitivt att intresset för sötpotatis från Sverige kommer att växa framöver, frågan nu är bara hur snabbt det går, säger hon.

 

Efter skörd ska sötpotatisen lagras i värme för att utveckla sitt skal.
Foto: Jonatan Martinsson

 

Även bladverket är ätligt på sötpotatisen. Foto: Jonatan Martinsson

 

Jonatan Martinsson
Frilans

 

Artikeln publicerades lördag den 11 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste