EU ska marknadsföra jordbruksprodukter

I år kommer EU satsa 200,9 miljoner euro på att marknadsföra livsmedel och jordbruksprodukter som är producerade i EU. Det skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

EU satsar 200,9 miljoner euro (motsvarande 2 miljarder kronor) under 2020 på att marknadsföra livsmedel och jordbruksprodukter både inom och utanför EU. Foto: Mostphotos

Stödet kan sökas av exempelvis branschorganisationer, producentorganisationer och andra organisationer som arbetar för att främja en viss produkt. Enskilda företag kommer inte kunna söka stödet men varumärken är tillåtna. De som beviljas stöd kommer få 70 till 85 procent av sina kampanjkostnader betalda utav EU.

Inom EU

Tanken är att marknadsföringen av livsmedel och jordbruksprodukter ska riktas både inom och utanför EU. Inom EU kan man söka medel för kampanjer som är inriktade på att informera om kvaliteten på EU:s produkter, exempelvis vad gäller; livsmedelssäkerhet, djurskydd, miljö, hållbarhet, smak och tradition. Hela 8 miljoner euro av budgeten är öronmärkt åt kampanjer som främjar konsumtionen av frukt och grönt inom EU.

Utanför EU

Utanför EU vill man öka exporten till länder med stor tillväxtpotential, exempelvis Kina, Japan, Korea, Sydostasien, Sydasien, Kanada, Usa och Mexico. Här är 5 miljoner euro öronmärkta för kampanjer kring nöt- och kalvkött.

Arbeta ihop

Enligt Jordbruksverket kan det vara bra för organisationer som vill ansöka om bidraget att hitta organisationer i andra länder att samarbeta med, särskilt organisationer som redan tidigare fått ta del av stödet. Det underlättar ofta ansökningen.

Informationsdag i Stockholm

Den 19 februari hålls en informationsdag om stödet i Stockholm och hur det går till att söka pengarna. Information om detta event kommer inom kort, enligt Jordbruksverket.

I Bryssel planeras en informationsdag den 30 januari. Sista anmälningsdag för att delta är den 26 januari. Dagordning och anmälningslänk hittar du via länken: https://ec.europa.eu/chafea/agri/news/registrations-open-info-day-calls-proposals-2020

På Chafeas hemsida går det att hitta ytterligare information om samarbetspartners. Adressen dit är https://ec.europa.eu/chafea/agri/

Ansökningsperioden pågår från januari till april 2020.

Källa: Jordbruksverket

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste