HKScan har utsett Årets Leverantörer

HKScan utser årligen Årets Leverantör och Årets Djurtransportör, ett hedersomnämnande som uppmärksammar hög ambitionsnivå, extra god djuromsorg och en förmåga att förbättra och utveckla sin verksamhet. Nu har vinnarna för 2019 utsetts.

Det är Tobias Larsson och Camilla Söderberg, Hesselby Lantbruk, Ola och Irén Ohlsson, Fröslövs Boställe samt Viktoria och Marcus Gustavsson vid Långaryds lamm som utsetts till årets leverantörer för nöt respektive gris och lamm. Utmärkelsen årets djurtransportör gick till Dicks Åkeri AB.

– Med den här utmärkelsen vill vi lyfta fram leverantörer som vi ser har gjort något extra under året som har gått. Jag kan med säkerhet säga att våra svenska bönder gör verklig skillnad för klimatet och säkerställer vår svenska livsmedelsproduktion. Och det förtjänar att uppmärksammas, säger Magnus Lindholm, Inköpsdirektör HKScan Sweden, i ett pressmeddelande.

Årets Leverantör Nöt 2019 - Hesselby Lantbruk

Tobias Larsson och Camilla Söderberg från Hesselby Lantbruk har utsetts till årets leverantör för nöt. Foto: HKScan

Motivering:

Tobias och Camilla är två satsande och målmedvetna producenter som brinner för svensk nötköttsproduktion och företagande. Djurbesättningen har ökat kontinuerligt sedan år 2015 och målsättningen för 2019 är att slakta 230 stycken boskap. Tobias och Camilla är drivna och framåtriktade i sin produktion och vill öka daglig tillväxt på djuren, minska tidsåtgången för daglig skötsel samt även höja snittet på avkastning för de olika spannmålsgrödorna på gården.

Både djurens och personalens välmående är i stort fokus. Ombyggnation och tillbyggnation har skett i omgångar för att förbättra miljön för såväl djuren som för personalen. Sommaren 2019 byggdes befintliga byggnader om för att effektivisera och förenkla utfodringen av mjölkkalvarna, dels för att säkerställa att alla kalvar får den mjölk de ska ha och därmed förbättra kalvhälsan, men målet är också att spara arbetstid. Tobias och Camilla representerar några av Scans viktiga samarbetsgårdar som vi uppskattar, värdesätter och gärna lyfter fram som en vinnare av titeln Årets Leverantör Nöt.

Fakta

Vem och var: Tobias Larsson och Camilla Söderberg, Hesselby Lantbruk utanför Malmköping, Södermanland.

Djurbesättning: Ungnötsuppfödning med cirka 390 djur.

Areal: Totalt 395 hektar, varav 75 hektar är naturbetesmark. På åkrarna odlas vall, höstvete, rågvete och korn.

Källa: HKScan

Årets Leverantör Lamm 2019 - Långaryds lamm 

Långaryds lamm utanför Hyltebruk med Viktoria och Marcus Gustavsson i spetsen blev utsedda till årets leverantör av lamm. Foto: HKScan

Motivering:

Marcus och Viktoria är lyhörda för HKScans behov av lamm, både vad gäller leveranstid under året samt kvalitet på slaktkropparna. Marcus och Viktoria har en målmedveten plan för att ha leveransklara lamm när HKScan behöver dem, samtidigt som de får fina pälsskinn. Marcus och Viktoria är skickliga producenter och föregångare i uppfödningen av pälslamm där de börjar slakta sina första slaktlamm i juni. Paret har kommit långt i sitt arbete med att lyckas med en bra tillväxt av lamm på bete. Gården har en genomtänkt betesplan med rotationsbete, byte av fålla var tredje dag ökar tillväxten och betesutnyttjandet. Under 2019 byggdes fårstallet ut och takräls installerades för att förbättra utfodringen inne på stall.

Fakta

Vem och var: Viktoria och Marcus Gustavsson vid Långaryds lamm utanför Hyltebruk, Halland.

Djurbesättning: Gården har 170 tackor, varav 100 stycken är pälsfår och övriga är vita korsningstackor.

Areal: 60 hektar mark inklusive arrenden och 50 hektar skog.

Källa: HKScan

Årets Leverantör Gris 2019 - Fröslövs Boställe

Ola och Irén Ohlsson driver Fröslövs Boställe på Österlen och har i år utsetts till årets leverantör för gris. Foto: HKScan

Motivering:

Ola och Irén Ohlsson driver Fröslövs Boställe. Ola och Irén är kunniga och erfarna producenter med stort intresse för grisar. Ola och Irén jobbar målmedvetet och har höga krav på att grisarna ska ha det bra på gården. Smågrisarna är kopplade till ett mellangårdsavtal som fungerar mycket väl. Produktionen håller hög nivå och det är alltid lika trevligt att titta in i de ljusa stallarna med pigga grisar i rena boxar. Hållbarhet och miljö är viktiga parametrar som fångas upp via egen tillverkning av foder på gården med egna råvaror så långt det är möjligt. Detta upplägg sparar på transporter och minskar belastning på miljö och klimat.

Fakta

Vem och var: Ola och Irén Ohlsson, Fröslövs Boställe på Österlen, Skåne.

Djurbesättning: Plats för 1 200 slaktgrisar och en årlig produktion av cirka 4 000 stycken slaktgrisar.

Areal: Totalt 250 hektar åker där de odlar sockerbetor, korn, vete, ärtor och raps. Större delen av spannmålen och alla ärtorna förädlas genom egen foderberedning till grisarna.

Källa: HKScan

Andreas Karlberg och Dicks Åkeri AB blev Årets Djurtransportör 2019. – Vi strävar efter att hålla en god service med en nära kundkontakt och vi vill göra vårt yttersta för att allt ska bli så bra som möjligt. Foto: HKScan.

Årets Djurtransportör 2019 - Dick's Åkeri

Motivering:

Dicks Åkeri AB med säte i Jönköping transporterar nöt och får/lamm till slakteri samt ett stort antal livkalvar. Dicks Åkeri och Andreas Karlberg är alltid lätta att samarbeta med och de gör sitt yttersta för att hitta den absolut bästa lösningen sett ifrån alla parametrar, men med djuromsorg i grunden. Dicks Åkeri och personalen är alltid tillmötesgående och sköter sina åtaganden mot HKScan och leverantörerna på ett utmärkt sätt.

Fakta

Dick’s Åkeri firar i år 35 år och drivs av syskonen Andreas, Joakim och Hanna Karlberg. I dag har de ett 20-tal anställda och totalt 13 lastbilar. Företaget är mest känt för sina slakt-, liv- och kalvförmedlingstransporter, men de kör även allt från slaktavfall till timmerbil och batterier. Företaget transporterar årligen ungefär 14 000 slaktboskap, 12 000 slaktfår/slaktlamm, 4 500 livdjur samt 5 200 förmedlingskalvar.

Källa: HKScan

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera