Tufft för amerikanska mejerier

Två av USA:s stora mejerikoncerner har under vintern meddelat att de är på väg att göra konkurs. De ekonomiska svårigheterna skylls på konkurrens från mjölkalternativ, höga mjölkpriser och för hög skuldsättning.

 

Får vegetabiliska mjölkersättningar den amerikanska mjölkindustrin på fall? Två stora amerikanska mejerikoncerner har begärt rekonstruktion, men deras problem är större än sojamjölk.Foto: Mostphotos


USA:s tredje största mejerikoncern, Dean Foods, med varumärken som Dairy Pure pch Land O´Lakes och en omsättning på 7,8 miljarder dollar, lämnade i november in en ansökan om skydd för konkurs/rekonstruktion. 

Dean Foods försäljning hade då backat med 7 procent under 2019 och vinsten fallit med 14 procent.

Som en del av rekonstruktionsprocessen har Dean Foods säkrat finansiering på 850 miljoner dollar från befintliga finansiärer.

Dean Foods uppges även föra samtal med USA:S nästa största leverantörsförening för mjölkproducenter, Dairy farmers of America, om ett avtal där föreningen köper delar av Dean Foods.

Ny konkurs i januari

När det nya året knappt har börjat meddelade mejerikoncernen Borden Dairy Foods om att man lämnat in konkursansökan och nu utreder möjligheterna till rekonstruktion. 

Borden själva uppger att deras situation skiljer sig från Dean Foods då man bedriver en lönsam verksamhet och att man nu försöker att fixa sin balansräkning. Bordens problem är med andra ord att företaget har för stora skulder och nu försöker man förhandla ner dem. Bordens uppger att man inte söker efter någon köpare utan vill driva vidare den egna verksamheten.

Är det veggotrenden?

En återkommande orsak till de båda mejerikoncernernas ekonomiska problem som lyfts fram i amerikansk media är tillväxten för mjölkalternativ. Att vegetabiliskt baserade ersättningar för konsumtionsmjölk ligger bakom koncernernas problem. 

Och även om det säkert kan bidra i någon mån till de ekonomiska problemen är nog den grundläggande problematiken en annan.

För Borden Dairy Foods är det för lite eget kapital i förhållande till de räntebärande lånen. Företaget köptes upp av riskkapitalisten Acon Investement för två år sedan. Nu vill man sänka den räntebärande skulden i en rekonstruktion.

Dean Foods har problem med lönsamheten. Detta har förstärkts under det senaste året då koncernen blev av med sin största kund när Wal-Mart byggde ett eget mejeri.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste