2020 - nytt år och en ny odlingssäsong

Krönika: Hur blev växtodlingsåret 2019? I min första krönika som publicerades den 22 februari förra året, skrev jag om vilka utmaningar som 2019 års växtodlingssäsong stod inför.Det var inte mycket vatten i marken när vårbruket startade, eftersom vintern varken gav särskilt mycket snö eller regn. För sydöstra Gotlands del blev dessutom våren och större delen av sommaren återigen väldigt torr, snarlikt 2018. Framförallt vårgrödorna fick därför en tuff start. Regnet kom till slut, men tyvärr lite försent.

Utfallet kan ändå bli lite upp och ner med vad man räknat med innan skörden är invägd. Exempelvis, havre på fastmark med mindre vattentillgång, gav lika bra skörd som jättefin havre på myrmark med god vattentillgång. Havren på myren såg fantastisk ut, bättre än all annan havre jag odlat, men den drabbades av kronrost strax innan mognad, vilket drog ner skörden och rymdvikten. Förhoppningen var fyra till fem ton per hektar men det blev istället tre ton per hektar. På fastmarkåkrarna har det inte odlats havre på många år, grödan höll sig därför frisk, men det syntes att det fattades vatten. Som ekologisk odlare står man ofta utan makt att påverka efter man gjort sitt bästa med val av utsäde, jordbearbetning, sådd och ogräsbekämpning.

När det gamla odlingsåret är förbi så börjar planeringen för det kommande året vad gäller grödor, sortval och gödslingsstrategi. När jag går igenom sortimentet på ekologiskt utsäde letar jag främst efter sorter med långt strå för att ge grödan en god chans att konkurrera med ogräset och riktigt bra stråstyrka för att förhindra liggsäd innan tröskning. Sorterna TamTam, Vårkorn, och Dacke, Vårvete, är två av mina favoriter som funnits i många år och är därmed beprövade. De har längre och starkare strå än de flesta andra sorter och de har legat skapligt högt och stabilt i skörd de år jag odlat dem. Rymdvikt och olika svampsjukdomar har än så länge inte varit något stort problem, trots att det är just låg rymdvikt och svampsmitta som brukar vara en utmaning att jobba med på myrmark. Vad gäller havre skulle jag vilja se sorter med bättre stråstyrka, då samtliga sorter jag provat lägger sig platt på myrmarken, oavsett utsädesmängd och gödsling, med besvärligare tröskning och mer spill som följd. Önskar därför mig en havresort med långt och starkt strå som samtidigt har bra rymdvikt. Hellre dessa egenskaper och lite lägre avkastning, än en sort som avkastar mycket bra i försök.

Hittills har jag uteslutande valt att varje år köpa in allt utsäde för att minimera risk för smitta och eventuella problem med grobarhet. Jag har resonerat att det givetvis kostar mer än att ta eget utsäde från skörd, men samtidigt känns det bra att skapa maximala förutsättningar för grödan. I längden kan det bli dyrare att misslyckas på grund av bristfällig kvalité på utsädet. Som konventionell odlare finns alltid möjligheten att bekämpa svampsmitta, men som ekologisk odlare kan jag endast jobba förebyggande inom det området. 

Vid höstsådd 2019 provade jag ett, för mig, helt nytt brödvete. Sorten heter Festival och är speciellt framtagen för ekologisk odling. Alltid roligt med nya sorter! Tanken var även att så en mindre del av fastmarken med höstraps, men lerjorden efter vallbrottet tillät ingen plöjning eftersom det var för torrt, det blev därför vete på hela skiftet istället när marken gick att bruka klokt. Rätt beslut med facit i hand. 

 

Rikard Hagman

Artikeln publicerades måndag den 20 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste