Ny ordförande för LRF Ungdomen

LRF Ungdomens nuvarande ordförande Emilia Astrenius Widerström har beslutat att lämna ordförandeklubban vidare och avgår vid riksstämman i mars. Som ny ordförande föreslås 24 år gamla värmlänningen Elisabeth Hidén.

Emilia Astrenius Widerström avgår som ordförande för LRF Ungdomen för att satsa på en karriär som mjölkföretagare på Lövåsa Gård. Som efterträdare föreslår valberedningen Elisabeth Hidén. Elisabeth kommer från en gård med växtodling och skog i Värmland, och pluggar idag till ekonomagronom på SLU. Foto: LRF

Anledningen till att Emilia väljer att lämna styrelsen är att hon fått erbjudande om att överta ansvaret för Lövåsa Gård i Västergötland, där hon i dag är anställd.

– Jag hade inga planer på att sluta nu, engagemanget för LRF Ungdomen är väldigt starkt. Men jag kunde inte tacka nej till att bli nästa generation mjölkföretagare på Lövåsa. Att bli mjölkbonde är något som jag drömt om sedan jag startade min karriär i det gröna näringslivet och möjligheten växer inte på träd. Nu ska jag tillbaka till skolbänken för att öka branschkompetensen och fräscha upp minnet. Och förutom det, så väntar jag också mitt fjärde barn, säger Emilia Astrenius Widerström, i ett pressmeddelande.

Ny ordförande

Som ny ordförande för LRF Ungdomen föreslår valberedningen nuvarande ledamoten Elisabeth Hidén. Elisabeth är uppvuxen på gården Värmlandsnäs, där de har växtodling och skog. Just nu pluggar hon sista året till agronom med inriktning företagsekonomi i Uppsala.

– Det känns kul och spännande att bli föreslagen till ordförande. Jag känner mig trygg i sällskap med vår kompetenta styrelse och alla kunniga och drivna medlemmar runt om i landet. Äganderätt, lönsamhet och hur vi ska nå ut till allmänheten om mervärdet i våra svenska råvaror är frågor som ligger mig varmt om hjärtat, säger Elisabeth.

Från Gotland

Ronja Björkqvist från Gotland föreslås som ny ledamot i LRF Ungdomens riksstyrelse. Ronja har under tre år varit ordförande för LRF Ungdomen på Gotland. Foto: LRF

Från valberedningen kommer även ett förslag på ett nytillskott i styrelsen, i form av 23-åriga Ronja Björkqvist från Gotland. Ronja jobbar till vardags på en mjölkgård, och är även engagerad i hennes pappas nötköttsföretag. Ronja har tidigare varit ordförande för LRF Ungdomen på Gotland.

– Jag vill hjälpa fler att få upp ögonen för vilka otroliga möjligheter och utmaningar de gröna näringarna har att erbjuda. Jag pluggar även för att kunna uppnå delmålet att bli lantmästare. I framtiden är min stora dröm att driva eget företag. Vill man ha en förändring kan man inte sitta och vänta att någon annan gör det och det är dessa ord som ligger till grund för mitt engagemang. Mina hjärtefrågor är att fler ska få möjligheten att uppleva vad gröna näringen har att erbjuda, allt från klimatfrågor och landsbygdsutveckling till hur maten produceras, säger hon.

Övriga val:

Till omval på två år föreslås Cassandra Bjelkelöv Telldahl, Stockholm, Erik Johansson, Norrbotten, Anton Öhrlund, Västernorrland, Marit Bohlin, Östergötland och Annica Andersson, Skåne. Övriga i styrelsen med ett år kvar på sin mandattid är Simon Wancke, Värmland, Elisabeth Hidén, Värmland och Oliver Kristoffersson, Skåne.

Källa: LRF

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste