Livsmedelskonsumtionen - vad har hänt på 40 år?

Från 1980 och fram tills i dag har mycket hänt med vår konsumtion av livsmedel. Måltider i dag utgörs till större del av förädlade livsmedel och vi dricker mindre mjölk men äter mer mejeriprodukter.

Vi äter mer förädlade produkter i dag än på 60-talet. Jordbruksverkets statistik visar livsmedelskonsumtionens utveckling från 1960 till 2018. Illustration: Malin Strandli Källa: Jordbruksverket

När Jordbruksverkets årliga statistik över livsmedelskonsumtionen och dess näringsinnehåll publiceras innebär det också en överblick över flera decennier. En långsiktig utveckling i många varugrupper visar en konsumtion av mindre livsmedel av råvarukaraktär och mer förädlade produkter. Utvecklingen går att följa så långt tillbaka som 1960, men en sammanställning har gjorts från 1980 och framåt. 

Mer bröd och mejeri

Potatis, bröd och spannmålsprodukter har sedan 1980 haft en kraftig ökning i totalkonsumtionen. I dag konsumerar vi 88 procent mer köksväxter såsom morötter, tomater och inlagd gurka än vad vi gjorde 1980.

För 40 år sedan drack vi 162 liter mjölk per person, något som i dag har minskat med 55 procent till 73 liter per person. Däremot konsumerar vi mer och mer syrade produkter såsom yoghurt och fil där ökningen gått från 23 liter till 29 liter per person. Statistiken visar även ostens ökning från 14 kilo till 19 kilo per person under perioden.

Ökad energitillförsel

Den totala energitillförseln från livsmedel, dock inte alkohol inräknat, har under dessa år ökat från 12 300 till 13 100 kJ per person och dag. Där menar Jordbruksverket att proteinet har ökat mest och kan förklaras av en ökad köttkonsumtion.

När den totala konsumtionen av kött började minska 2016, hade vi från året 1980 haft en konstant ökning som i dag innebär en ökning på 32 procent till 84 kilo per person och år. Den största ökningen i totalkonsumtion står fjäderfäkött för, där konsumtionen 2018 var mer än fyra gånger högre per person jämfört med 1980.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste