Stor minskning av svenskt matsvinn

Under 2019 minskade matsvinnet med 5047 ton. Mycket beroende på att svenska folket valde att handla mat som annars hade slängts. Det skriver Matsmart i ett pressmeddelande. 

 

– Matsmart grundades 2014 av Erik Södergren, Karl Andersson och Ulf Skagerström och omsatte 276 miljoner kronor 2018.Foto: Jordbruksaktuellt


Nätbutiken Matsmart säljer felmärkta, utgående och andra överskottsvaror med upp till 90 procents rabatt med leverans över hela Sverige, Finland och Danmark. Förra året sålde Matsmart 5047 ton mat som annars skulle ha slängts. Det motsvarar en ökning med 57 procent sedan 2018 och hela 150 procent om man jämför med 2017.
 

– Matsmart har en vision om en värld utan matsvinn och svenska konsumenter bidrar verkligen, säger Matsmarts vd Karl Andersson. Foto: Matsmart


– Minskat matsvinn är inte bara en vinst för miljön utan också för plånboken. Om inte konsumenterna gett den här maten en andra chans hade den kastats, säger Karl. 

Koldioxidutsläppet som kommer från att producera 5047 ton mat kan liknas vid att köra bil i nästan 6,3 miljoner mil. Vilket motsvarar 1500 varv runt jorden, enligt Matsmart. 

– Onödigt matsvinn är verkligen ett stort problem, Men allt fler konsumenter och producenter engagerar sig för att minska matsvinnet och tillsammans gör vi tydlig skillnad, säger Karl.
 

Så här har vi räknat

  • Att producera 1 ton mat orsakar utsläpp på cirka 1,54 ton koldioxid, enligt Naturvårdsverket. Därmed innebär minskat matsvinn på 5 047 ton en besparing på 7 772 ton koldioxid.
  • Att köra en 1 mil i en fem år gammal bensindriven Volvo V40 ger upphov till 0,00124 ton koldioxid per mil, enligt Bilsvar.se. Det minskade matsvinnet motsvarar därmed nästan 6,3 miljoner körda mil.


Källa: Matsmart

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste