Pilotanläggning i Umeå vinnare i klimattävling

Startupbolaget Harvest Umeå har vunnit första pris i Uminova Innovations stora klimattävling Energy Solution Challenge och får möjligheten att fortsätta utveckla sin affärsidé.

 

Från vänster Johan Hedengran, affärsutvecklare Uminova Innovation tillsammans med vinnarna Ellen Bergström, Daniel Remes och Tobias Remes.Foto: Uminova Innovation


Första pris i tävlingen är 200 000 kronor och hjälp av affärsutvecklare att driva affärsidén framåt. Något som vinnaren Startupbolaget Harvest Umeå nu kommer kunna använda sig av. 

– Vi ska bygga en pilotanläggning mitt i Umeå för att producera mat, men också titta på hur vi kan göra det på andra ställen, säger Tobias Remes, i ett pressmeddelande från Uminova Innovation. Han står för det vinnande bidraget tillsammans med Ellen Bergström och Daniel Remes. 

Utmanar branschen

Tobias, Ellen och Daniel vill utmana traditionella livsmedelsbranschen genom att kunna producera matprodukter centralt i Umeå, fast med mindre resurser. De 200 000 kronorna i vinstsumman kommer att gå direkt till pilotprojektet.

– Vi vill förändra sättet som vi producerar, konsumerar och värdesätter mat i samhället. Vi vill skapa en hållbar livsstil genom lokal matproduktion av grönsaker och plantbaserad odling, berättar Ellen Bergström.

Klimattävlingen Energy Solution Challenge pågick under senhösten och fick ta emot hela 85 inskickade bidrag som fokuserat på allt ifrån smartare bostäder till omställningen av den offentliga sektorn. Johan Hedegran som är affärsutvecklare och ansvarig på Uminova Innovation motiverar varför Startupbolaget Harvest Umeå tog hem segern. 

– Vi har sökt en vinnare som tacklar klimatutmaningen på ett extraordinärt sätt. Vi känner oss mycket nöjda med att i Harvest Umeå ha hittat ett engagerat och trovärdigt team, säger han.

Juryn har bestått av representanter från Uminova Innovation, Umeå Energi och Skellefteå Kraft.

 

Motiveringen: 

Med ett engagerat team som har driv och kompetens att driva förändring inom cirkulära modeller och beteenden tror vi att vinnaren kan göra skillnad för framtidens matkonsumtion och skapa förutsättningar för människor att leva hållbara liv.

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera