Myten om köttbristen

Så är det dags igen. Både ICA och Coop-butiker har de senaste veckorna skyltat upp i sina köttdiskar om att det råder brist på svenskt- eller till och med europeiskt kött. Det är naturligtvis inte sant och sticker i ögonen på svenska lantbrukare som inte får vettigt betalt för sina djur. Vad är det som sker och vad gör vi åt det?

 

Handeln står tämligen oemotsagd när de här talar i egen sak. Idag är det fortfarande kö för att få slakta nötboskap. Det är hård press på kycklinguppfödarna och gris­uppfödarna lever med ett inte jättelågt, men bland det lägsta grispriset i Europa. 

Det finns absolut inte en köttbrist i Sverige i dag. Det har i spåren av svinpesten i Kina, vilket skapat ett enormt importbehov för Kina, möjligen blivit lite svårare för handeln att köpa in riktigt billiga partier importerat kött och lite svårare att pressa svenska leverantörer mot ättestupan. 

Lantbrukets utmaning är att det inte finns någon chans att handeln från centralt håll skulle sprida vårt budskap om de inte har något att vinna på det. När det finns en möjlig­het att tuta i kunderna att det råder brist och höja priserna i butik, är kommuni­kationen snabb.  På lokal nivå finns lyckligt­vis en del handelsmän med större hjärta. 

Vem säger emot så att handelns budskap inte blir en oemotsagd sanning? De svenska slakterierna måste slåss för sin position i butikerna och beivra när kommunikationen i butikerna är falsk.

Vi i branschen måste visa ryggrad som individer och kraftfullt påtala det orimliga i dylik skyltning. I bästa fall är handlaren/butiksföreståndaren ett offer för desinformation och lätt omvänd. Går det mer trögt att få gehör måste vi hjälpas åt. 

Lantbrukets organisationer är mycket små jämfört med handelsföretagen och de stora livsmedelskoncernerna. Desto mer på tå måste man vara och desto smartare måste man jobba. 

Vi har i decennier låtit exempelvis McDonalds hållas med att påstå att de inte kan använda bara svensk nötfärs i hamburgarna, då det inte skulle finnas tillräckligt mycket. Det är och har alltid varit en lögn. De har inte velat och vill inte betala priset. De har billigare köpt goodwill genom samarbeten med LRF med flera lantbruksorganisationer, men inte har de gått över till svenskt kött.

Svenskt lantbruk belönas inte för att vara mesigt. 

Vem vågar säga ifrån om inte vi/ni gör det?
 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 29 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste