Årets vinnare på Ekogalan

När Ekogalan samlade den ekologiska livsmedelsbranschen på Grand Hotel korades även årets vinnare av fyra priser.

Årets vinnare vid Ekogalan 2020. Ellika Svenungsson, Ekologiska Framtidspriset, Therese Håkansson och Peter Andersson på Nyby Gård, Årets Omläggare, Nordisk Råvara, Årets Ekoinnovatör och Lidl Växjö, Årets Ekobutik. Foto: Towe Johnson

Den 30 januari hölls årets upplaga av Ekogalan på Grand Hotel i Stockholm och 250 deltagare var på plats från hela värdekedjan. Branschdagen som gick av stapeln för tionde året i rad avslutades med den årliga prisutdelningen av vinnare i fyra olika kategorier som under året på olika sätt har utmärkt sig inom branschen.

Ellika Svenungsson fick Ekologiska Framtidspriset för sitt engagemang.
– Jag är jätteglad och det känns väldigt motiverande, sa Ellika på scen. 

Ekologiska Framtidspriset

Ellika Svenungsson mottog priset Ekologiska Framtidspriset som delades ut av SEB. Prisets motivering löd: ”Ellika Svenungsson tilldelas det ekologiska framtidspriset för ett brinnande intresse för det svenska lantbruket i allmänhet och det ekologiska lantbruket i synnerhet. Ellika är delaktig både hemma på den egna gården som drivs ekologiskt samt ordentligt engagerad i studentlivet på Ultuna där hon gärna diskuterar lantbrukets framtidsfrågor. Det är ett engagemang som SEB gärna vill uppmuntra och önskar härmed Ellika lycka till i framtiden!”

Priset Årets Omläggare gick till Peter Andersson och Therese Håkansson på Nyby Gård. De började med 13 får 2013 och har i dag 450 tackar och lamm på gården i Borlänge.

Årets Omläggare

Priset för Årets Omläggare gick i år till Therese Håkansson och Peter Andersson på Nyby Gård. Priset delas ut av Krav med vinnarmotiveringen: ”För sin målmedvetenhet och sitt grundliga arbete mot sin gemensamma dröm om att driva lammproduktion på heltid. Tack vare mycket god kunskap och modet att våga satsa kunde drömmen uppfyllas, och framtidsvisionerna är tydliga. Therese Håkansson och Peter Andersson är goda exempel och visar vägen för framtidens ekolantbrukare”

Årets Ekobutik vann Lidl Växjö för att aktivt jobbat med att göra svenska ekologiska frukt- och grönsaker lättillgängliga för sina kunder.

Årets Ekobutik

Årets Ekobutik delas varje år ut av Sydgrönt och Svenska Odlarlaget och vinnare 2020 blev Lidl Växjö med motiveringen: ”Med ett klimat- och hållbarhetstänk utöver det vanliga och med ett ständigt växande svekologiskt sortiment av frukt och grönt, underlättar butiken för konsumenten att göra bra val både för hälsa och miljö”

Årets Ekoinnovatör

Nordisk Råvara blev Årets Ekoinnovatör. Tomas Erlandsson, Gunnar Backman och odlingsrådgivaren Jon Orvendal.
– Vilken ära. Vi är jättestolta och inte minst över att några av våra fantastiska odlare är här ikväll, sa Tomas när priset delades ut.

Nordisk Råvara fick motta priset Årets ekoinnovatör som delades av Ekoweb med motiveringen: ” Det här företaget tycker att det är viktigt hur mat produceras. Tillsammans med sina odlare har de klippt in en ny svensk matkultur med traditionella och otraditionella grödor odlat på ett skonsamt sätt för svenska jordar. De tycker att en frisk jord ska ha hög mullhalt och myllra av liv. Företaget vill berika både det svenska odlingslandskapet och matkulturen med våra egna kulturväxter och grödor av global hänsyn som vi bör odla själva”

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 31 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste