Pass på nu blir det historia

Krönika: I år är det 100 år sedan Nationernas förbund bildades för att främja samarbete mellan länder. Syftet var att skapa en plattform i världen för att bevara freden med första världskriget i färskt minne. 

Förutom att bevara världsfreden, vilket med facit i hand inte gick så bra och sedermera tvingade fram en upplösning av förbundet, hade man till uppgift att garantera minoriteters rätt. När EU 2020 kommer att satsa 200 miljoner euro på marknadsföring av jordbruksprodukter inom och utom EU vill det till att även minoriteternas fördelar lyfts fram.

Branschorganisationer och producentorganisationer i EU kan under våren söka medel för att lyfta fram djurskydd, hållbarhet, livsmedelssäkerhet med mera som starka argument varför man ska välja europeiska produkter framför andra. Ett mål är även att öka exporten både västerut och österut genom att lyfta fram fördelarna med europeiska livsmedel. Vem är minoriteten i sammanhanget? Ser vi till djurskydd och miljö är Sverige en stor aktör men sett till volymer en minoritet. Enligt Jordbruksverket uppmuntras samarbete med länder som tidigare fått stödet för att öka sannolikheten att erhålla medel. Vilka länder kan bli våra bundsförvanter i denna process? Att samarbeta handlar om att ge och ta. Även om Sverige är bäst i klassen i många ämnen kanske vi behöver grupparbeta med den lite stökiga eleven i EU-klassen som kanske inte är helt perfekt men som har förmågan att dra till sig uppmärksamheten utanför EU. I tider när det verkar mer populärt att dra sig ur internationella samarbeten behöver de som tror på dessa visa på styrkorna genom goda exempel. Att passa på att kroka arm för en gemensam stabilitet över tid för europeiska produkter kan vara på sin plats parallellt med att i Sverige fortsätta stärka den positiva trend som finns för svenska råvaror.

För 100 år sedan pratade man om det glada 20-talet utifrån den högkonjunktur som pågick i USA och delar av Europa. Nu gäller det att skapa förutsättningar för att i historieböckerna kunna läsa om det glada 20-talet för europiskt jordbruk i allmänhet och svenskt i synnerhet.
 

 

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades söndag den 02 februari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste