Skånefrö först ut med EBC-certifierad biokol

Av Skånefrös restprodukter från produktionen av utsäde och gräsfrö görs biokol. Nu får företaget som första svenska producent European Biochar Certificate. 

 

 – Dåliga saker blir inte bättre i en snygg förpackning. Med EBC-certifiering vet vi att vi uppfyller dagens höga kvalitets- och hållbarhetskrav, säger Sven-Olof Bernhoff, vd på Skånefrö. Foto: Skånefrö


Med fler europeiska aktörer på marknaden och med biokol i ropet är både en kvalitetsgranskning och en internationell standard i fokus. EBC (The European Biochar certificate) säkerhetsställer kvalitet, hållbar produktionskedja och säkert bruk i alla jordnära system, skriver Skånefrö i ett pressmeddelande. 

– Det är stor skillnad på biokol och biokol, så man måste veta vad det är man lägger i sin jord. Det är viktigt med spårbarhet och insyn i framställnings­processen, säger Sven-Olof Bernhoff, vd på Skånefrö. 

Enligt företaget innebär den oberoende kvalitetsgranskningen en gemensam standard som ger en trygghet för konsumenten och en transparens på marknaden. EBC-certifieringen för Skånefrö är en inledning på en ny era för den svenska marknaden, menar Hans-Peter Schmidt styrelseledamot i EBC. 

– Biokol är ett av de mest lovande materialen för att skapa naturliga kolsänkor och motverka klimatförändringarna. Från god idé till hållbar teknologi är det dock lång väg, och det behövs hårda kontroll­procedurer för att garantera att vi inte skadar våra sårbara ekosystem. Med en EBC-certifiering visar Skånefrö att deras produkt håller högsta kvalitetsstandard och att de nu intar ledarposition och visar vägen för en ren och kontrollerad svensk biokolindustri, säger Hans-Peter Schmidt. 

Biokol är organiskt restmaterial som pyrolyseras och används som energikälla, jordförbättrare och kolsänka. Certifieringen EBC, med säte i Schweiz, har arbetats fram av biokolforskare och tillverkare som europeisk industristandard. 

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vessige Biogas bygger anläggning för fordonsgas i unikt projekt

Utanför Falkenberg inleds under senhösten bygget av en uppgraderingsanläggning för biogas där fordonsgas ska produceras. Projektet är det första i Sverige där lantbruk­are står bakom en anläggning som trycker ut förädlad biogas från gårdarna rakt ut i stamnätet. − Min vision är att jag ska kunna köra mina egna maskiner på mitt eget bränsle, säger Lars Paulson, lantbrukare, biogasproducent och ordförande i Vessige Biogas.

 

Kommentera