Coronaviruset pressar oljepriset

Priset på råolja faller på världsmarknaden. Utbrottet av Coronavirus i Kina skapar osäkerhet och får marknaderna att bromsa in.

Rädslan för vad Coronaviruset kommer att innebära för framförallt förbrukningen i Kina har fått ett snabbt genomslag på priset för råolja av Brent-kvalitet. Priset har på en måna fallit från 70 dollar per fat till 54 dollar per fat.
Källa: EIA

Oavsett vad som handlas så ogillar de finansiella marknaderna och råvarumarknaderna osäkerhet om vad som ska hända. Större osäkerhetsfaktorer som kan påverka utvecklingen brukar få kapital att söka efter tryggare placeringar. Vad vi ser på råvarumarknaderna nu är en kombination av att placerare söker säkrare investeringar för sitt kapital samtidigt som handlare befarar en minskad konsumtion och inte vill bygga upp dyra lager. Kombinationen av de båda rörelserna blir momentant en ganska kraftig press på råvaror som råolja.

Minus 24 procent

Den 6 januari i år toppade Nordsjöoljan (Brent) på 70,25 dollar/fat. Därefter har prisnivån börjat sjunka i snabb takt.

Från 6 januari till början av februari har oljepriset sjunkit med 24 procent, framförallt som en följd av utbrottet av Coronoviruset och osäkerheten hur det kommer att påverka efterfrågan på oljan.

Opec flaggar med nedskärningar

Opec och Ryssland kom i december överens om att sänka sin gemensamma produktion med 500 000 fat per dag. Tillsammans med tidigare begränsningar så bromsar man nu produktionen med 1,7 miljoner fat om dagen. Och ytterligare nedskärningar diskuteras nu som en följd av Coronaviruset.
Källa: Mostphotos

Samarbetsorganisationen för oljeproducerande länder (OPEC) uppges föra diskussioner ihop

med Ryssland att begränsa produktionen ytterligare. Det finns redan ett program som varit igång sedan 2016 för att reglera produktionsvolymerna. Nu sägs man alltså överväga att skruva ner produktionen ytterligare.

Tanken är då att en begränsning av produktionen ska kunna hålla oljepriset stabilt även om efterfrågan faller.

Sänkt prisprognos för olja

Analytiker på Citigroup har enligt CNBC sänkt sin prisprognos för råoljan under 2020. Prognosen för helåret låg tidigare på 65-70 dollar per fat för Brentoljan, den har nu sänkts till 50-60 dollar per fat.

nder första kvartalet förväntar man sig ett oljepris på i genomsnitt 54 dollar per fat och under andra kvartalet ska den nivån sjunka till 50 dollar per fat.

Prognosen sänks framförallt på grund av en förväntad minskad förbrukning i Kina samt att man tror att Libyen och Iran åter kommer tillbaka till exportmarknaden.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste