Nya köttförpackningar med hållbarare plast

Ica planerar att byta ut 200 förpackningar för sitt färska kött, vilket skulle innebära att de använder 60 ton mindre plast än i dag och att de samtidigt ökar användningen av återvunnen plast.

De nya köttförpackningarna består, till skillnad från de tidigare, av enbart en sorts laminatplast som gör att de går att återvinna materialet i dem. Foto: Ica

De nya förpackningarna som Ica ämnar använda för sitt färska kött kommer minska matvarukedjans plastförbrukning med 60 ton årligen jämfört med de tidigare förpackningarna och är dessutom tillverkade av återvunnen plast. Det skriver Ica i ett pressmeddelande.

Långsiktigt mål

I slutet av 2018 antog koncernen en ny plaststrategi som innebär att Ica ska sluta med engångsartiklar i plast efter 2020 och att samtliga av Icas egna produkter ska vara återvinningsbara. 2030 är målet att de ska bestå helt av återvunnet eller förnybart material.

Enligt Ica innebär övergången till de nya förpackningarna för Icas egna köttartiklar innebär att man kommer byta 250 ton plast per år till återvunnen plast.

Enligt Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica är bytet av plasten i köttförpackningarna en del i Icas arbete med att kontinuerligt arbeta med sitt sortiment. Foto: Ica

– Att vi inom ICA nu kraftigt minskar andelen plast i kombination med att vi byter till återvunnen plast i över 200 förpackningar innebär ett stort kliv framåt i vårt hållbarhetsarbete, säger Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica.

Bättre plast

De nya förpackningarna består av en ny sorts laminatplaster som förlänger hållbarheten och kan bidra till att minska matsvinnet. Tidigare har de laminatplaster som Ica använd sig av bestått av olika plaster som inte gått att återvinna, men den nya laminatplasten endast består av en sorts plast, vilket gör det möjligt.

– Förpackningar står för en stor andel av vår plastförbrukning och vi inom Ica jobbar kontinuerligt med att utveckla och förbättra hela Icas sortiment, säger Emelie Hansson.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 februari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste