När ekobranschen samlas från mylla till hylla

När Ekogalan för tionde året i rad drog i gång den 30 januari i Stockholm var det med ett stort engagemang och ett fullsatt Grand Hotel. 240 besökare tog del av den ekologiska livsmedelsmarknadens utveckling och kollegors inspiration.  

Ekogalan som startade första gången 2010 har som mål att samla hela värdekedjan, från mylla till hylla på en och samma plats. Foto: Towe Johnson
Olle Ryegård, analytiker på Ekoweb och arrangör av årets Ekogala, presenterade årets marknadsrapport för den ekologiska livsmedelsbranschen.  Foto: Towe Johnson

 

Bland talarna fanns representanter för såväl primärproduktion och restaurangbransch såsom detaljhandel och forskare som diskuterade året som gått och året som nu påbörjats.

Ekoweb presenterade den årliga rapporten som sammanfattar den ekologiska livsmedelsmarknaden från det gångna året och fördrag hölls om allt från hållbarhetsmärkningar till hälsoaspekter. Branschdagen som arrangeras av Ekoweb avslutades med prisutdelningar och den årliga galamiddagen på kvällen.

 

 

 

 

 

– De två stora anledningarna till att systembolaget inte påverkas av nedgången på eko är dels att vego inte konkurrerar med eko på alkohol, men inte heller närproducerat. Det är snarare en sensorisk och kulturell aspekt som spelar där, sa Marcus Ihre hållbarhetsansvarig Systembolaget som tillsammans med Johan Lund, Systembolaget berättade om Systembolagets ekoförsäljning. Bredvid konferencieren Svante Kaijser. Foto: Towe Johnson

 

Saltå Kvarn var på plats och bjöd på ekologiska russin. – Trots en tuff marknad så har våra russin gått upp med 15 procent. 40 procent av alla russin som säljs i dag är eko, säger Per Rosengren bredvid Jan Gustafsson på Saltå Kvarn. Foto: Towe Johnson

 

Fredrik Sundblad, Svenskt Butikkött och Fossilfritt Gotland var på plats och berättade om projektet fossilfritt kött som startades för två år sedan ihop med 13 pilotgårdar. - Vi tror att det finns stor potential att producera kött i dag mycket klimatsmartare. Det är komplext och samverkan i hela kedjan är en stor förutsättning. Men även det politiska måste hänga med för om vi ska kunna köra på biodrivmedel måste det vara lönsamt. Även maskinfirmorna behöver börja godkänna alternativa bränslen för att lantbruket ska våga ställa om, sa Fredrik under Ekogalan. Foto: Towe Johnson

 

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén lyfte hotet mot den biologiska mångfalden som lika allvarlig som klimatförändringarna och menade därmed att samtalet kring hållbarhet behöver breddas. – Kopplingen mellan klimat och artrikedomen är a och o, och det ena kan inte lösas för sig och där är det ekologiska jordbruket jätteviktigt. Foto: Towe Johnson

 

Den 30 januari hölls årets upplaga av Ekogalan på Grand Hotel i Stockholm och 240 deltagare var på plats från hela värdekedjan. Foto: Towe Johnson

 

 

– Jag önskar att man kunde se mer på de ekologiska grönsakerna i butiken i dag att det är något mer. Att mervärdena för både miljö och hälsa också syns, sa Daniel Öhman, miljöjournalist och författare, som pratade på årets Ekogala om ”Håller ekologiskt när det gäller miljö och hälsa?”. Foto: Towe Johnson

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 februari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste