Nationell kartläggning av matsvinnet

Kartläggningen från Livsmedelsverket är den första som på nationell nivå, visar hur förskolor, skolor och äldreboenden hanterar sitt matsvinn. Flera organisationer har lyckats minska sitt svinn med upp till 70 procent.

 

Många kommuner runtom i landet arbetar med att minska matsvinnet från bland annat skolköken. Foto: Thinkstock

Enbart från svenska skolor slängs 62 ton mat varje dag.  Men på flera håll har man senaste tiden lyckats minska matsvinnet genom ändrade arbetssätt, mätning och digitala verktyg. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Halmstad kommun är en av de kommuner som verkligen lyckats minska sitt mat­svinn. De har bland annat sett över vad matsvinnet i skolan beror på.  Bland annat såg man att elever slängde mest mat när deras favorit­rätter serverades, vilket skolan löste genom att köks­personalen började portionera ut exempelvis kött, så att eleverna istället fick fylla på portionen flera gånger, än att portionera själv. 

Kommunen insåg också att många elever lastade på extra mat för att slippa stå och köa till maten flera gånger. En del av skolorna i kommunen löste problemet genom att införa en omtagnings­disk och en del genom att låta elever som ska ta om mat gå före i kön.

I Göteborg tog man fram en gemensam modell kallad ”Göteborgsmodellen” så att alla 600 kommunala kök hade samma mål att sträva efter. Målet var att halvera matsvinnet mellan januari 2017 och december 2018. Man involverade personalen i processen, bland annat genom enkäter där de fick komma med förslag på hur man kunde minska matsvinnet och klimatföreläsningar. Sedan gav man ut ett verktyg med 9 punkter på hur ­arbetet skulle genomföras. Där ingick allt från hur man planerar inköp av råvaror till att beräkna portioner och att dagligen mäta svinnet.

Jordbruksaktuellt

Artikeln publicerades fredag den 07 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste