Bra år för Svenska Foder

Efter några tuffa år har Svenska Foder återigen god lönsamhet i verksamheten. Bolaget har sett över alla delar inom koncernen för att hitta bättre samverkan mellan sina verksamhetsområden. Störst är förbättringen inom spannmål, ett affärområde som tidigare är bjudit på stora utmaningar. 

Carsten Clausen, vd. Foto: Svenska Foder

Svenska Foders omsättning var 2019 drygt 4 miljarder kronor, i linje med 2018 års omsättning. Driftsresultatet ökar rejält till 94 miljoner kronor. Carsten Klausen, vd menar att man nu återhämtat sig efter några svåra år, genom att ta fram ett nytt arbetssätt som kommer att ge resultat för både kunder och bolag framöver.

Samverkan nyckeln

Bättre samverkan mellan de fem verksamhetsområdena foder, spannmål, växt, service och dotterbolag, är nyckeln till det bättre resultatet, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

-Det är med förändringarna inom spannmålsområdet som är den stora orsaken till förbättringen av vårt driftsresultat, konstaterar Carsten Klausen, vd. Genom att se över processerna när det gäller inköp, frakter, lagring, kvalitet och försäljning, har vi kunnat – trots en lägre prissättning på spannmålen – köpa in en större volym och samtidigt kunna leverera en vara som varit attraktiv för internationella köpare.
 

Internationella synergier

År 2019 var bra även för Svenska Foders ägare danska DLG. DLG-koncernen totalt redovisar en omsättning för 2019 på 72 miljarder svenska kronor med ett driftsresultat på knappt 2,5 miljarder.


Carsten Clausen beskriver koncernens internationella erfarenheter och muskler, som en nyckelfaktor för Svenska Foders framgång.

-Relationen med koncernens spannmålsverksamhet är väl upparbetad idag och fungerar utmärkt och tillsammans med de internationella mäklare kan vi nå de goda affärerna, konstaterar Carsten Klausen. Genom att dra nytta av dessa koncernsynergier, har vi inte bara blivit en vassare aktör, vi har också blivit mer kostnadseffektiv.
 

Utöver förbättrat samarbete mellan företagets affärsområden härleder Carsten framgången till god närvaron på marknaden genom samarbetspartners, dotterbolag, återförsäljare och associerade bolag. 

-Vi fortsätter utveckla våra synergier med våra dotterbolag, säger Carsten Klausen. De har haft fina framgångar under året, vilket är viktigt för koncernen. Även samarbetet med våra återförsäljare, som är vår förlängda arm ut i de lokala geografierna, fungerar väldigt väl. 
 

Bland Svenska Foders dotterbolag (över 50% ägande) märks bland annat Nomus, EkoNatur, Trollenäs Lantmannaaffär, Vallåkra Lantmannaaffär, Örkelljunga Lantmannaaffär och Fole Kvarn. 

Välkända intressebolag (mindre än 50% ägande) är bland annat Scandinavian Seed och Skånefrö. 


Framtiden beskrivs av företaget inte som en lätt dans på rosor:

-Vi lever i en hårt konkurrensutsatt bransch, med många duktiga aktörer och en låg intjäning. Det här är vad vi har att brottas med, jag och mina kollegor. Det är en struktur som jag tror kommer att se annorlunda ut inom några år. Men att det är tufft är bara en anledning till att se över verksamheten, så att man förblir en attraktiv affärspartner, säger vd Carsten Clausen.
 

Kristian Hundebøll, Koncernchef DLG. Foto: Svenska Foder.

Koncernchef Kristian Hundebøll är mycket nöjd med de framgångar och resultat Svenska Foder har gjort under 2019:

-Framförallt ser jag att vi bättre utnyttjar de synergier som finns i koncernen, konstaterar Kristian Hundebøll. Det är glädjande, eftersom det bara är så vi i framtiden kan förbli en viktig affärspartner för lantbruket. Vår funktion på marknaden handlar om att kunna omsätta vår expertis och våra förmågor till resultat ute hos lantbrukaren. Det arbetar vi hårt med på koncernnivå.

 

Positiv framtidsbild

-Det finns väldigt mycket inom lantbruket som är positivt, säger han. Varje dag möter vi engagerade, duktiga lantbrukare som vill förändring, och som ser möjligheter i förändringen. Vi sporras av detta. Det är denna positiva anda som vi ska fortsätta ta tillvara, säger Carsten Klausen.

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste