Ett steg närmare könssortering av ägg

Gaser som ägg ger ifrån sig kan analyseras och därmed avgöra om ägget innehåller en blivande tupp eller höna. Detta har forskare på Linköpings universitet kommit fram till. 

 

Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en metod som kan sortera ut blivande tuppar, redan samma dag som ägget läggs, innan ett embryo har bildats.Illustration: Malin Strandli

Den nya metoden som nu tagits fram för att kunna könssortera befruktade ägg kan snart blir verklighet enligt forskarteamet på Linköpings Universitet. Enligt branschorganisa­tionen Svenska Ägg som initierade forskningsprojektet 2018 innebär det ett steg närmare ett genombrott för en av äggbranschens största utmaningar.

– Hela äggvärlden ser fram mot att könssortering av befruktade ägg blir verklighet. Att sortera äggen direkt vid läggning, så att tuppäggen kan ätas upp är både en etisk och hållbarhetsfråga. Därför är vi jätteglada över att forskningsteamet vid Linköpings universitet har kommit ett steg närmare en lösning, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg. 

840 miljoner kycklingar. Så många kläcks varje år i Europa för produktion av ägg och hälften av dem är ­tuppar. En könssortering, redan samma dag som ägget läggs, möjliggör att tupp­äggen kan sorteras ut till matägg istället för att som i dagsläget kläckas fram och avlivas. 

Analysera gas

Metoden går ut på att med hjälp av gassensorer analysera de gaser som äggen ger ifrån sig. De olika sammansättningarna kan vid olika temperaturer med hjälp av statistiska utvärderingsmetoder berätta om könet på ägget. En träffsäkerhet har nåtts på 85 procent men enligt forskarna är man på god väg mot en 95 procentig säkerhet.

Många olika forskningsprojekt pågår i dag för att kunna könssortera ägg men ingen har tidigare använt sig av denna metod. Metodens fördelar enlig forskarna är att den kan utföras i ett tidigt skede och att den är relativt billig, skriver Linköpings Universitet. 

– Jag har haft en hög tilltro till att vi kommer att lyckas redan från start. Det senaste testet är ett stort genombrott som gör oss säkra på att metoden är tillförlitlig, säger Anita Lloyd Spetz, forskningsledare och professor emeritus i sensorvetenskap vid Linköpings universitet.

Fortsatt finansiering

Metoden är ännu inte kommersiellt gångbar för en storskalig användning men tekniken finns på plats och sensorerna som används i metoden är snart redo att utvecklas. Fattas gör bara en fortsatt finansiering av projektet 2020 som hittills bekostats av äggbranschen och Vinnova-projektet Agtech 2013. 

 

Forskning i övriga världen

Det har sedan många år pågått forskning i flera andra länder för att hitta metoder som möjliggör könssortering av ägg. De länder som har kommit närmast en kommersialiserad lösning är Kanada, Tyskland och Nederländerna. Deras metoder bygger på att bestämma äggets kön genom optisk teknik (t.ex. infraröd strålning) eller med kemisk analys till exempel av hormoner, varvid ägget måste punkteras.Källa: Svenska Ägg

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste