Elbörsen fick betala för att bli av med el

Stormen Ciaras framfart påverkade elpriset, som sjönk till ett bottenrekord. De som sålde el på elbörsen Nordpool fick betala för att bli av med den.

Stormen Ciara gjorde så att vindkraftverken producerade rekordmycket el. Foto: Carolina Wahlberg

– Så här låga priser är väldigt onormalt. Normalt är det lägst på sommaren, då brukar vi se priser ner mot noll, men aldrig under, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef på Vattenfall, i en kommentar till Sveriges Radio.

Nattens pris var nere under noll på grund av att vindkraftverken producerade rekordmycket ström under stormen, i kombination med fyllda vattenmagasin hos kraftbolagen och att konsumenterna inte gör av med så mycket el i det milda vädret.

Men det låga priset kommer inte komma alla konsumenter till godo, exempelvis påverkas inte fasta elavtal, vanliga rörliga priser påverkas till viss del positivt, men brukar ha ett genomsnitt över en månad vilket gör skillnaden mindre tydlig. Endast kunder med timpris kan se effekten. Men ändå blir det inget större skillnad förklarar Magnus Thorstensson som är elmarknadsanalytiker på Energiföretagen för SR:

– Har du ett timprisavtal kommer du få lägre priser, men du ska ju betala energiskatten på el och den överväger mer än väl de negativa priserna som uppstod i natt, säger han.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste