Bomull – mer än bara kläder?

Efter decennier av forskning kan bomullsplantan nu inte bara nyttjas i textilproduktion utan även till nya livsmedel. Amerikanska forskare har utvecklat en ny bomullssort, meddelar Vetenskapsradion. 

 

 Fröproteinet från bomullsodlingar kan bli nya livsmedel enligt ny forskning från USA. Foto: Mostphotos 


Bomull är en av världens äldsta och mest odlade grödor men då plantans frö innehåller det giftiga ämnen gossypol har bönder i alla tider tvingats slänga fröna. Nu har forskare inom växt­genetik vid Texas A&M University utvecklat ett bomullsfrö med så låga gossypolhalter att proteinet blir ätligt.

Amerikanska livsmedelsverket godkände i oktober 2019 den nya bomullssorten för både foder och humankonsumtion.

– Mängden protein i alla de bomullsfrön som produceras i världen skulle räcka för att förse en halv miljard människor med sitt dagliga proteinbehov, berättar forskaren Rathore Keerti för Vetenskapsradion. 

Under resans gång lyckades forskargruppen först med att göra hela bomullsplantan fri från gossypol. En modifiering som resulterade i att bomullsplantorna helt förlorade sitt naturliga skydd mot insekter och blev därav uppätna. 

Därifrån tog man istället steget att utveckla bomull där endast fröet är fritt från gossypol medan resten av plantan behåller sitt försvar. Den nya bomullssorten har tagits fram med gener från både bakterier och en annan växt, och genen i bomullsfröet som ger upphov till gossypol har tystats med så kallad rna-interferens. 

På frågan hur de nya ätliga bomullsfröna smakar svarar Rathore Keerti att ”de smakar som kikärtor”. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste