Satsar på robottekniken i jordbruket

Robotiseringen inom lantbruket fortgår och den franska tillverkaren Naio Technologies ligger i framkant i tekniken. Nu går företaget in i en ny tillväxtfas efter en investeringsrunda på 14 miljoner euro. 

 

Sedan sommaren 2019 finns den eldrivna ogräsroboten Dino att köpa på den svenska marknaden. Foto: Agritechnica 


Det franska företaget grundades 2011 som ett start-up, specialiserat på jordbruksrobotar med målet om att minska lantbrukarnas fysiska arbetsbelastning och begränsa behovet av kemisk ogräsbekämpning. Sedan dess har drygt 150 robotar av modellerna Oz, Dino och Ted distribuerats på gårdar både i Europa och USA. 

Nästa steg

Efter företagets första investeringsrunda på 3 miljoner euro 2015 avslutar de nu en ny med 14 miljoner euro som enligt företaget ska förbereda robotarna för en storskalig produktion.

– Under de senaste åren har vi gjort många framsteg när det gäller navigering, användarupplevelse och säkerhetsaspekter. Det gör våra robotar till en solid bas för precisionsodling. Vårt nästa steg är att fokusera på att ytterligare öka tillförlitligheten hos våra robotar och utveckla en effektiv och storskalig implementeringsstrategi, säger Aymeric Barthés, vd för Naio Technologies, i ett pressmeddelande. 

I alla fält

Företaget fick så sent som i höstas en silvermedalj på Agritechnica för den självgående ogräsroboten Dino. Enligt delägaren Gaeten Séverac kommer det finnas robotar i alla fält i Europa och Nordamerika de kommande tio åren. 

– Vi inser att utmaningen är mycket ambitiös, men vi är övertygade om att vi kan möta den tillsammans med våra partners och intressenter. Vårt mål är att säkerställa en ekologisk och social övergång till hållbart jordbruk, säger han. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste