Snabbspår in i branschen för nyanlända

Nu ska vägen ut på arbetsmarknaden för nyanlända agronomer och hortonomer gå snabbare. En stor brist inom området och med en tillgänglig kompetens gör att SLU nu startar ett snabbspår inom området mark, växt och trädgård. 

Margareta Stigson på SLU berättar om ett högt söktryck till det nya snabbspåret för nyanlända agronomer och hortonomer. Foto: Vanja Sandgren

På uppdrag av Arbetsförmedlingen startar SLU nu en kompletterande utbildning för nyanlända med mark-, växt- eller trädgårdsinriktning. Det finns ett stort behov av utbildad kompetens i branschen och satsningen som redan har ett högt söktryck ska bidra till att få in redan utbildade agronomer och hortonomer i näringen.

Samma utbildningsmodell

Utbildningen utgår från ett redan framgångsrikt koncept från ett tidigare snabbspår för nyanlända veterinärer som omskolades till djursjukskötare. En lyckad satsning, skriver SLU, där samtliga nu har legitimation och anställning på djurkliniker runtom i landet.

Utbildningsmodellen ska stödja nyanlända genom att komplettera med det som krävs för att lättare bli anställningsbar inom båda de svenska yrkesområdena - agronom och hortonom.

Stort intresse

– Ett överraskande stort intresse innebär att 150 personer har skickat in en intresseanmälan, och de allra flesta har de minimikrav som ställs. Nu startar intervjuer för att fånga upp de 25 personer som kommer att erbjudas plats, säger Margareta Stigson på SLU.

Utbildningen som sträcker sig över ett år utgörs av åtta veckors språkutbildning, 13 veckor teori och fyra månader praktik och kommer ha ett nära samarbete mellan de olika utbildningsdelarna och arbetslivet.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste