Årets Mjölkföretagare från Nyhems Gård

Alexandra och Andreas Nilsson från Nyhems Gård i Sjöbo har utsetts till Årets Mjölkföretagare 2020.

Nyhems gård i Sjöbo drivs av Alexandra och Andreas Nilsson som i år tilldelats utmärkelsen Årets Mjölkföretagare 2020. Foto: Hans Dahlgren

– Väldigt roligt och stimulerande. Vi blev både överraskade och fantastiskt glada, detta ger oss energi att fortsätta med vårt arbete tillsammans inom familjen och med vår personal, säger Alexandra och Andreas, i ett pressmeddelande.  

Företaget har i dag 150 mjölkkor, och det finns totalt 700 djur på gården. Mjölkning sker med två robotar och man har en avkastning på 12 700 kilo ECM per ko och år.

– Att vara mjölkbonde är en utmaning men samtidigt väldigt utvecklande. Att jobba mot tydliga mål och fokusera på det som man kan påverka är viktiga faktorer.

På gården, som ligger strax utanför Lövestad i Skåne, har man även köttproduktion och växtodling.

Juryns motivering:

”Årets Mjölkföretagare 2020 har steg för steg och målinriktat utvecklat ett företag från grunden som idag levererar inom alla verksamhetsområden. Gården har aldrig stått stilla utan sett varje utmaning som en ny utvecklingsmöjlighet. Detta har under många år lett till en intensiv tillväxt och företagets obrutet goda ekonomiska resultat är ett bevis på ett osedvanligt starkt ledarskap. Tillsammans med en engagerad personal och en tydlig inriktning på hållbarhet har man samtidigt lyckats bibehålla en djurhälsa av högsta klass.

Med ett stort fokus på förbättringsåtgärder rörande saker som man kan påverka har man ofta lyckats fånga möjligheter som gjort att företaget idag är ett av Sveriges främsta mjölkföretag inom de flesta områden.

Tillsammans med den väl fungerande djurförsörjningen och den höga avkastningen gör det företaget osedvanligt väl rustat för ytterligare steg i sin utveckling.

Årets Mjölkföretagare har genom en stor öppenhet för nya utmaningar, engagemang samt stark delaktighet från familj och personal skapat ett företag som kan se framtiden an med stolthet och tillförsikt.”

Om utmärkelsen Årets Mjölkföretagare:

  • Instiftades 2012.
  • Priset delas ut till en mjölkföretagare som på ett föredömligt sätt utvecklat sitt företag, är en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklar mjölksektorn.
  • Juryn arbetar på uppdrag av Växa Sverige och LRF Konsult, och består av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande.
  • Utmärkelsen kommer delas ut den 30 mars i Stockholm i samband med den årliga Guldmedaljutdelningen. Priset delas ut i samarbete med LRF Mjölk.

Källa: Växa Sverige

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera