Efterfrågar modernisering av Distriktsveterinärerna

Jordbruksverket har skickat in en skrivelse till regeringen där man efterfrågar en utredning om hur det statliga veterinära uppdraget ska se ut i framtiden.

Dagens uppdrag för Distriktsveterinärerna formulerades 2009. Enligt Jordbruksverket har marknaden för veterinära tjänster förändrats sedan dess och man vill därför att regeringen utreder Distriktsveterinärernas uppdrag. Foto: Mostphotos

Anledningen till skrivelsen är att marknaden för veterinära tjänster har förändrats mycket de senaste tio åren.

– Vi har ansvar både för ett gott djurskydd och ett gott smittskydd men marknaden ser annorlunda ut i dag jämfört med när uppdraget formulerades. För att vi ska kunna ta ansvar och uppfylla vårt uppdrag behöver det formuleras så att det stämmer med hur samhället och marknaden ser ut, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

I skrivelsen efterfrågar Jordbruksverket att det ska utredas om det veterinära uppdraget ska gälla i hela landet eller fortsätta vara avgränsat. Man vill även att det ska utredas om begränsningarna, gällande omfattning och med vilken utrustning veterinärvården ska bedrivas, ska finnas kvar.

– Det är viktigt att det finns rätt förutsättningar för både den privata och statliga veterinära verksamheten för att vi tillsammans ska kunna ta ett ansvar för en god djurhälsa och ett gott djurskydd.

 

Förändringar som ligger till grund för Jordbruksverkets skrivelse:

 • Veterinärmarknaden har vuxit framför allt på sällskapsdjursidan.
   
 • Riskkapitalbranschen har byggt upp två stora kedjor inom djursjukvården.
   
 • Distriktsveterinärerna tar ett allt större ansvar för beredskapen i hela landet.
   
 • Antalet mjölkkobesättningar minskar och därmed behovet av veterinärvård för sektorn.
   
 • Förändringarna påverkar också arbetsmiljön genom långa resor till kunder under beredskapstid.
   

Källa: Jordbruksverket

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera