Restauranger vill ha mer närproducerat

Närproducerad mat, mindre mängd kött, mer grönt och bort med engångsartiklar och förpackningar – det är de fyra åtgärderna som toppar restaurangchefernas lista för att minska klimat- och miljöpåverkan.

Mer närproducerade råvaror för att minska klimat- och miljöpåverkan, är en åtgärd som restaurangchefer lyfter i den undersökning som gjorts av IMA Marknadsutveckling på uppdrag av SLU Holding. Foto: Mostphotos

100 restaurangchefer blev tillfrågade när SLU Holding gjorde en undersökning över vilka förändringar i verksamheten som har störst möjlighet att minska klimat- och miljöpåverkan i den egna verksamheten. Högst upp bland de åtgärdsförslag som framfördes kom ”att välja närproducerade råvaror”.

– En stor andel av det importerade köttet finner man på restauranger, så det är bra att restaurangcheferna vill välja mer svenskt. Livsmedelsverket håller just nu på att utreda införande av krav på ursprungsmärkning av kött på restaurang, vilket kommer att ge ytterligare incitament i den riktningen, säger Anna Hessle, forskare på SLU, i ett pressmeddelande.

Enligt Anna är ytterligare åtgärder inom restaurangverksamheterna att se över proportioner av animalier och vegetabilier i portionerna, minska matsvinnet generellt och planera bättre.

Men även en förändring i attityd från gäster menar restaurangcheferna i undersökningen behövs. Mer än hälften av svenska konsumenter, som också var en del av undersökningen, bedömer att de saknar god kunskap hur det egna matvalet påverkar klimatet och den övriga miljön.

– I undersökningen kan vi se likheter mellan restrangschefernas och konsumenternas svar när det gäller begränsningar i kunskap och hur man ska välja mat för miljön och klimatet, berättar Mats Wiktorsson, innovationsrådgivare på SLU Holding i Skara.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste