Handfasta tips och företagsfokus

Under två dagar i slutet på januari samlades över 150 nötköttsproducenter och andra intresserade för att få inspiration och lära sig mer på Gård & Djurhälsans Nötköttsseminarium som i år gick av stapeln på Söderköpings Brunn. 

 

Fullsatt i Söderköpings Brunn när Gård och Djurhälsans Nötköttsseminarium anordnades i slutet på januari. På kvällen dukas det upp för middag och därefter dans. 
– Det blir lite umgänge också, så man kan prata med sina kollegor och byta erfarenheter, berättar Virpi. Foto: Isabella Odmark


Virpi Welling, affärsområdeschef för nöt, berättar att man valt att ha olika fokus under de två dagarna, eftersom det bland deltagarna både finns dem som äger gårdarna och dem som jobbar mer konkret med djuren.

– Vi har försökt dela upp det så att första dagen ska vara handfasta tips och konkreta saker för dem som jobbar på gården. Dag två har vi försökt fokusera lite mer på företagandet, exempelvis olika regeländringar och jordbrukspolitik. Sen är våra ägare, Nötköttsproducenterna och Köttföretagen, samt LRF här och ger lite aktuell information från dem. 
 

Virpi Welling, affärsområdeschef för nöt, och Gård & Djurhälsans vd Kees de Jong berättar om årets Nötköttsseminarium och deras förhoppningar på dagarna.
– Jag hoppas att man får en energikick, känner att man lärt sig något och att man får med sig något som man på något sätt vill förvalta hemma på sin egen gård. Om man har den känslan med sig hem så tycker jag vi har nått vårat mål. Även att man tror på sin grej, att man känner samhörighet och att vi är bra på det vi gör, säger Virpi. 

Möjligheternas år

Första dagen inledde Gård och Djurhälsans vd Kees de Jong med orden ”2020 känns som möjligheternas år” och därefter tog Isabell Moretti, vd Svenskt Kött, över scenen för att lyfta fram fördelarna med svensk köttproduktion och berätta hur man på Svensk Kött arbetar för att fler ska köpa svenskt kött. 
 

Docenten och veterinären Renée Båge, SLU, Åsa Lundgren, rådgivare Gård & Djurhälsan föreläste tillsammans med lantbrukaren Mattias Wistand om hur man kan förbättra fertiliteten på gården samt potentialen med seminering. 

Förbättrad fertilitet

Under dagarna fanns det många seminarier att välja på. Ett av dagens första seminarier gick under namnet ”En kalv och året – nu är vi lönsamheten på spåren” och handlade om fertilitet samt om möjligheterna och vad som krävs för att seminera djur på den egna gården. 

– Tidig dräktighetsundersökning är något jag verkligen rekommenderar för att hitta tomma djur, men det viktigaste är att ha en strategi, sa docenten och veterinären Renée Båge, SLU. 

– Ägarens kunskap och intresse är det viktigaste för att lyckas, tillade Åsa Lundgren, rådgivare Gård & Djurhälsan. 

Under seminariet deltog även lantbrukaren Mattias Wistand, från Knutsta Skattegård, som berättade om sin produktion och varför han väljer att inseminera delar av sin besättning. 

– Fördelarna är genetisk spridning, helt klart, och att man sprider riskerna. Det finns så mycket problem man kan få med sig med bara en tjur, exempelvis tunga kalvningar, men seminerar man så sprider man riskerna rejält. 

Under eftermiddagen kunde deltagarna även lära sig mer om bland annat obduktion, få tips på hur man kan minska svinnet i diko- och ungnötstallet samt hur underlaget påverkar klövhälsan. 

Det var många utställare på plats. I en gemensam monter visade Jenny Löfstrand, Rådgivarna i Sjuhärad, och Louise Ingemansson, Skånesemin, upp bland annat sensorn CowManager, som mäter kons kroppstemperatur och kan användas för att upptäcka brunst, samt nya journalföringssystemen för nötköttsproduktion från Uniform-Agri. Foto: Privat

Digital satsning

Under seminariet visade Gård och Djurhälsan även upp sina två digitala satsningar. Den första är digital rådgivning, där lantbruk­arna kan få distansrådgivning via platta, telefon eller dator. Tack vare EU-medel kan Gård och Djurhälsan under en projekttid erbjuda lantbrukare att kostnadsfritt prova på ett 30 minuters digitalt gårdsbesök. 

– Det gäller alla djurslag, och det kan vara med en veterinär eller en produktionsrådgivare. Syftet är att fler ska upptäcka hur bra det är att kunna koppla upp sig, säger Kees. 

Projektet håller på fram till mitten på 2021, och ska därefter utvärderas.

– Men vi tror att det här är en självklar del av framtiden. Jordbruksverket vill att vi ska börja använda de digitala teknikerna för kompetensöverföring mycket mer, säger Kees.

Den andra satsningen är Dikoakademin – en utbildningsserie som sker digitalt via webbinarier. 

– Vi bjuder in experter inom något ganska smalt och spetsigt område, så det blir lite vassare kunskap så att även de som redan vet ganska mycket kan lära sig ännu mer, berättar Virpi.

Några exempel på teman som kommer tas upp är avel, hur man ska jobba med olika avelsindex och hur man väljer rätt tjur, kalvningssvårigheter samt parasiter. 

– I första programmet är det Köttföretagens vice vd Therese Strand som ska prata om nötköttsmarknaden och prognoser framåt, berättar Virpi.

Man kan delta direkt, själv eller med hela sin personal, eller så går webbinarierna att titta på i efterhand. Webbinarierna är cirka en timme långa och kommer ut en gång i månaden, efter varje tillfälle kan deltagarna chatta med varandra. 

– På så sätt försöker vi binda ihop hela Sveriges dikoproducenter, så att en i Skåne kan diskutera med en i Jämtland.

Nå yngre

Satsningarna ses som ett bra komplement till gårdsbesök.

– Vi träffar mycket mer yngre bönder ute på gårdarna. Det är nästa generation som tar över och det är de som kanske är mer nyfikna och sugna på andra sätt att utbilda sig och kommunicera, säger Virpi. 

– Med både Dikoakademin och digital rådgivning kan vi på ett enkelt sätt använda den kunskap vi har i olika områden och nå fler. Sen är det såklart en annan sak att komma ut på en gård, men det kommer vi fortsätta med också. Det här är ett starkt komplement, avslutar Kees.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 16 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste