17 av 21 olivoljor visade sig vara felmärkta

Livsmedelsverkets test av 21 extra jungfruolivoljor som köpts i svenska butiker visade att 17 av dem inte nådde upp till den standard som angavs på förpackningen. I två av fallen var standarden så låg att den inte får säljas till konsument.

Fusk med kvalitet och ursprung av olivolja är svårt att upptäcka för konsumenten. Foto: Thinkstock

Livsmedelsverket har i samarbete med kommuner skickat ett urval svenska olivoljor för att testas på ett ackrediterat laboratorium, efter ett beslut från EU. På labbet testades oljornas kemiska, fysikaliska och organoleptiska (lukt och smak) egenskaper. Det skriver SVT i ett pressmeddelande.

Lägre standard

Kvalitetsmärkning

Från oliver som krossats eller pressats mekaniskt vid låg temperatur får man en juice som kan bli extra jungfruolja, jungfruolja eller bomolja beroende på kvaliteten.

Olja som säljs som Extra jungfruolivolja får inte ha några defekter alls. Jungfruolja får ha vissa defekter, som kan komma av att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat något. Bomolja är den lägsta kvaliteten, och sådan olja får inte säljas till konsumenter innan den renats, och då under beteckningen olivolja.

Källa: SVT

17 av de 21 oljor som testats under 2018 och 2019 nådde inte upp till standarden extra jungfruolja – den högsta standarden på olivolja, som angavs på flaskan. Dessa 17 borde istället kallas jungfruolja. I två av flaskorna var standarden ännu lägre, så kallad bomolja.

På italienska kallas bomolja för ”lampante” eftersom den är gjord på de sämsta oliverna och bara anses vara lämplig som lampolja. Den här typen av olja får inte säljas till konsumenter utan att renas.

Ofta fuskdrabbat

Olivolja är enligt SVT en produkt som är notoriskt fuskdrabbad. I tidningen Filter 2018 citeras en italiensk politiker när han berättar att bara ”16 procent av den extra jungfruoljan som marknadsförs som italiensk faktiskt kommer från Italien”.

Det finns mycket att tjäna på att fuska med märkningen av olivolja, eftersom fusk med kvalitet och ursprung är svåra att upptäcka för konsumenten och eftersom konsumenter också är villiga att betala mer för olja med högre kvalitet.

Se hela Livsmedelsverkets resultat av kontrollen

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste