Sverigeförsöken lanseras i ny form

Nu samlas resultaten från alla officiella regionala fältförsök för första gången i en bok och samtidigt släpps den nya hemsidan.

Hushållningssällskapet samlar Sverigeförsöken i en ny bok samt lanserar den nya hemsidan sverigeforsoken.se. Med väntade klimatförändringar och regeringens mål att öka livsmedelsproduktionen är det avgörande med forskning om bland annat nya spannmålssorter, odlingsmetoder och bevattning, skriver Hushållningssällskapet. Foto: Hushållningssällskapet

Hushållningssällskapet publicerar rapporten Sverigeförsöken 2019 i en ny form och för första gången publiceras resultaten i en enda bok. Samtidigt lanseras även den nya hemsidan sverigeforsoken.se. Växtodlingsförsöken, som är samtliga officiella försök på regional nivå, har enligt sällskapet fått ett stort intresse.

Enligt Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning och som finansierar 40 procent av försöken, är sverigeförsöken viktiga och gör konkret nytta.

– I försöken kontrollerar man bland annat hur forskningsresultat fungerar i verkligheten, det har den enskilde lantbrukare inte budget till, säger han, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

­– Det handlar om att öka den svenska produktionen, göra den mer hållbar och förbättra lönsamheten.

Boken med Sverigeförsöken 2019 innehåller 370 sidors djupdykning i alla de fältförsök som Hushållningssällskapet utför. Ett lättare sätt, enligt sällskapets redaktör Ulrika Dyrlund Martinsson, att följa försöken ur ett bredare perspektiv. 

Den nya hemsidan som nu lanseras innebär en snabbare spridning av resultat och en ökad kännedom om vad som händer i andra delar av landet, enligt sällskapet.  

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste