Debatt: Bidragsentreprenörer

Med oro för framtiden ser vi på när Biodlingsföretagarnas styrelse jobbar för allt mer byråkrati och bidrag. Att de inte högljutt framfört kritik mot den nya bi-lagstiftningen förra året är helt absurt. 

Foto: Carl Georg Lie

SJV (Jordbruksverket) fick in över hundra remissvar på lagförslaget där 95% framförde förödande kritik mot SJVs förslag. Men SJV brydde sig inte om något av kritiken, utan klubbade igenom sin byråkrati som inte går att tillämpa i praktiken. Jordbruksverket har aldrig brytt sig om bi-näringen och kanske ej heller förstått den. "Experterna” på SJV vet alltid bäst även om de inte har en aning om näringen och dess villkor. Inte heller på Ultuna (expert och rådgivare till SJV) finns det någon som helst kompetens om näringen. 

Var finns Biodlingsföretagarna i diskussioner som denna?

Biodlingsföretagarnas styrelse tar ställning för ett biregister i Sverige för att få mera EU pengar.

Vi ser inte vad vi får för våra skattepengar via Nationella programmet för biodlingssektorn (NPB-programmet). Summan har passerat 100 miljoner. Hittills har aldrig något av större betydelse åstadkommits sedan det kom till. Vissa små projekt har klart varit positiva men merparten har varit och är kontraproduktiva för näringen och för ett fritt föreningsliv. Det kan framstå som att BF representerar branschen och oss yrkesbiodlare, men om man läser den senaste ledaren i Gadden och räknar är det inte mer än ca 180 medlemmar kvar i föreningen som för några år sedan hade över 400 medlemmar. Över hälften har alltså hoppat av. De medlemmar som återstår, består till stor del av bidragsentreprenörer.

Ett exempel är det företag som nyligen startats av en medlem och vars verksamhetsbeskrivning är följande: 

”Konsultverksamhet och projektledning inom nationella och EU finansierade projekt. Konsultverksamheten kommer att verka med sitt uppdrag inom landsbygdssektorn främst mot frågor som är biodlingsrelaterade. Verksamheten kommer att koncentreras mot ansökningar om finansiering samt att verka som projektledare för projekt.” 

Vi i branschen måste visa ryggrad som individer och kraftfullt påtala det orimliga framväxande av företag som dessa. De hämmar utvecklingen av sunda företag.

Dessa lever på bidrag som betalas med skattepengar.

Det är sedan flera år en liten grupp bolag och Pr-byråer som står som mottagare av bidragen. Deras arbete består i att skriva bidragsansökningar på mer eller mindre fantasifulla projekt. SJV har beviljat 36 projekt inför 2020 för sammanlagt 6 785 745 kr. Flera av projekten i NPB bidrar till skattefinansierad konkurrens i biodlingsbranschen.

Arbete måste löna sig. Det tar 10-15 år att bygga upp ett fungerande biodlingsföretag. Det är långsiktighet och arbete som krävs. Att satsa på en organisation som bygger på stödpengar från EU kommer inte att vara varken klokt eller hållbart. En organisation som inte kan stå på egna ben i alla situationer kommer inte att överleva. Den socialistiska planekonomi som Biodlingsföretagarna vill införa med mer stöd och bidrag korrumperar branschen och flyttar fokus från företagare som vill och har byggt upp sina biodlingsföretag utan arbetsmarknadsbidrag och stöd från samhället. Dessutom levererar dessa företag en mängd ekologiska mertjänster.

Vårt förslag är att ta bort alla bidrag till biodlarna och deras organisationer. Då blir de oberoende och tvingas arbeta för ett sunt företagande och föreningsliv. Med rätt fokus!

 

Lars Hedlund, Freddy Duwe, Carl Georg Lie, Östen Härdell, Johann Lang

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste