Hydrauliska axlar för ökad lastkapacitet och säkerhet

Smidigt, säkert och enkelt i fokus när Ivarsson i Metsjö och Lantmännen tillsammans lanserar nya djurvagnen MetaMove med hydrauliska axlar. 

 

Ivarsson i Metsjö och Lantmännen lanserar en ny djurvagn i två storlekar, sex och nio meter. Det är första gången företaget bygger denna typ av vagn.Foto: Ivarssons i Metsjö


Den nya vagnen finns i två storlekar. Den större modellen är invändigt nio meter lång och 2,35 meter bred vilket ger totalt 21 kvadratmeters lastyta och plats för ungefär 13 stora djur. Vagnen finns även i en mindre modell som är sex meter lång. 
 

Tillverkarna har sökt patent för de nyutvecklade hydrauliska axlarna som bland annat möjliggör lastning endast 20 centimeter över marken. Foto: Ivarssons i Metsjö

Hydrauliska axlar

Med hjälp av hydrauliskt höj- och sänkbara axlar samt utskjutningsbara hjul kan chassit sänkas ner till endast 20 centimeter över marken vid lastning. Vid transport höjer man sedan upp chassit och hjulen skjuts in. Tack vare den utskjutningsbara axelkonstruktionen behövs inga invändiga hjulhus, vilket ger helt raka väggar och bidrar till att man får plats med fler djur. 

Axlarna tillverkas med hjälp från företaget BPW. Skjutningen i sidled sker med hjälp av en cylinder som låser axlarna på plats. Det krävs ingen manuell hantering, utan allt sker helt hydrauliskt. Höjden justeras med en utvändig cylinder. 

Ljuddämpat och tillval

Taket, som är av plåt, har genomgått en ljuddämpande behandling för att minska ljudnivån i vagnen och de invändiga grindarna går att flytta efter behov. För att minska riskerna vid lastning av djur har man valt att placera en evakueringsgrind i fram så människor lätt ska kunna ta sig ut. Som tillval finns invändig belysning, mellandörrar, bromsreducering samt 500/17 hjul. 

– Med den här nya djurvagnen erbjuder vi ett tyst, smidigt och enklare djurtransports-alternativ med hög kapacitet och utan invändiga hjulhus. De nytänkande hydrauliska axlarna har potentiellt en revolutionerande funktion och möjliggör bättre och säkrare lastning och transport av djur i lantbruket, säger Anders Ivarsson, vd Ivarsson i Metsjö, i ett pressmeddelande. 

Testats på gårdar

Samarbetet mellan parterna startade med att Lantmännens medlemmar efterfrågade säkrare djurvagnar. Man valde då att fråga Ivarsson i Metsjö om de vill vara med och utveckla en ny vagn. För att vagnarna ska passa behoven hos svenska lantbrukare har vidareutveckling skett tillsammans med gårdarna Dömestorp och Högboda som har testat vagnarna under hösten. 

– Det är väldigt roligt att vi på Metsjö tillsammans med svenska lantbrukare och Lantmännen kan föra lantbruket framåt, säger Anders. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera