Arla storsatsar på export av småländsk laktosfri mjölk

För att möta efterfrågan i Storbritannien satsar Arla på export av laktosfria mejeriprodukter från småländska gårdar.

Arla satsar på export av laktosfria mejeriprodukter till Storbritannien till ett värde av 250 miljoner kronor per år. Foto: Arla

Totalt innefattar exportsatsningen 30 miljoner liter mjölk per år till ett värde av ungefär 250 miljoner kronor, vilket innebär mer än en fördubbling av den totala svenska mejeriexporten till Storbritannien. De laktosfria produkterna kommer produceras på Arlas mejeri i Jönköping och packas i förpackningar för marknaden i Storbritannien.

– Mejerimarknaden blir allt mer specialiserad och efterfrågan på till exempel laktosfria produkter växer runt om i Europa. Därför krävs investeringar och jag är givetvis glad att vi har möjlighet att göra dessa investeringar på våra mejerier runt om i Sverige. Detta säkrar avsättningen av våra Arlabönders mjölk, säger Patrik Hansson, chef Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

Med exportsatsningen har Arla investerat cirka 80 miljoner i mejeriet i Jönköping, och nu har de första paketen av laktosfria produkter levererats till Storbritannien.

– Vi kommer producera ungefär 100 000 liter laktosfri mjölk per dag, med lite längre hållbarhet, sex dagar i veckan. Packa i förpackningar för den brittiska marknaden och exportera dem till Storbritannien, säger Helena Södervall, Arlas mejerichef i Jönköping.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste