Antalet nötkreatur minskar

När Jordbruksverket släpper ny statistik för december månad är det med en fortsatt sjunkande trendlinje för antal nötkreatur i Sverige. Det lägsta antalet någonsin i landet, skriver Jordbruksverket.

Antalet nötkreatur minskade med två procent i december 2019 jämfört med samma månad 2018. Foto: Towe Johnson

I december månad fanns det totalt drygt 1, 4 miljoner nötkreatur i Sverige, det är en nedgång på två procent jämfört med december 2018. Främst är det mjölkkor och kalvar som blir färre och takten har ökat jämfört med tidigare år.

Från december 2018 minskade antalet mjölkkor med 12 000 till en siffra på 301 000 samma månad 2019. Antalet kalvar har minskat med 3,1 procent sedan december 2018 och kvigor, tjurar och stutar visar en minskning på en halv procent under samma period.

Sedan december 2000 har det totala antalet nötkreatur minskat med 13 procent. Medan antalet mjölkkor blivit 29 procent färre har antalet kor för uppfödning av kalvar däremot ökat lika mycket, 29 procent, under samma period.

Grafik: Jordbruksverket


Även antalet företag med nötkreatur visar en nedgång i de sammanfattande siffrorna. Sedan december 2018 blev det 450 färre företag, motsvarande 2,8 procent. Företag med mjölkkor har en minskning med drygt fem procent.

De regionala skillnaderna är små men tydligast går minskningen att märka i Götalands norra slättbygder och Svealands slättbygder. Generellt har minskningen av antalet företag med nötkreatur skett i landets alla delar där företag med mjölkkor är de som minskat mest, mellan 4,7 och 6,3 procent i alla regioner.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera