Lyckad kurs om ekologisk vallfröodling

Nyligen hölls det på Berga gård utanför Fjugesta en kurs i ekologisk vallfröodling. Ett 20-tal entusiastiska växtodlare samlades för att diskutera och lära sig mer om ämnet.

Rödklöver och vitklöver var några av de arter som man diskuterade kring under kursen i ekologisk vallfröodling på Berga gård. Foto: Carolina Wahlberg

– Det var både etablerade odlare och några som funderade på att börja odla ekologiskt vallfrö som medverkade på kursen, säger Claes Schneider som driver Berga gård och som själv är en erfaren ekologisk fröodlare.

Stora arterna

– Vi insåg att en dag inte räcker för att det finns så mycket att prata om, säger Claes Schneider som hjälpte till att anordna kursen hemma på sin gård. Foto: Privat

Under dagen medverkade Henrik Nätterlund, växtodlingsrådgivare, Ann-Charlotte Wallenhammar, forskning och utveckling på HS Konsult AB, och Magnus Karlsson, fröodlingsansvarig på Lantmännen. Man diskuterade mest kring arterna timotej, ängssvingel, rörsvingel, rödklöver och vitklöver.

– Vi diskuterade mest kring de stora sorterna som det går åt mycket av. Vad som går åt och vad man borde satsa på, säger Claes.

Enligt honom är exempelvis timotej en populär gröda att satsa på när det kommer till vallfrö. Men det finns lite för gott om den jämfört med efterfrågan.

– Vi diskuterade också mycket kring vitklöver som är svårare att odla fram men som har en hög efterfrågan hos vallodlarna, både i Sverige och utomlands. Vitklövern är kort och det blir ofta bråttom när den ska skördas. Just nu är det lite för många år som man misslyckas med att odla vitklöver och vi diskuterade kring hur vi kan bli bättre på det området.

Intresserade odlare

Både vitklöver och exempelvis rajgräs är vallfrö som har en hög efterfrågan i Sverige men som också går bra att exportera utomlands. Dessa två grödor är dock lite mer udda och svåra att ta sig an. Men enligt Claes är det just sådant som intresserade kursdeltagarna.

­– De som kommer på de här dagarna är väldigt intresserade odlare, som gärna ger sig på grödor som kan bli en större utmaning men som också kan ge en högre avkastning.

Enligt Claes har man lärt sig en hel del om ekologisk vallfröodling genom åren. Bland annat har man börjat så i samband med radhackning och när det gäller rödklöver så putsar man numera strax före blomning för att få bättre blomning och mindre ogräs.

Mycket diskussioner finns också i samband med skörd där olika former av strängläggning är vanligt då kemisk avdödning inte är tillåten.

Enligt Claes var kursen hemma på gården en mycket lyckad dag, men alldeles för snabbt förbi.

– Vi insåg att en dag inte räcker för att det finns så mycket att prata om, säger han. 

Det finns ett stort intresse för att odla just ekologiska vallfrö. Något som inte enbart är positivt enligt Claes.

– Det finns i nuläget lite överskott på en del arter och med fler intresserade odlare får vi titta på arter som det finns efterfrågan på. Sverige är en liten marknad men tittar man ut i Europa så är potentialen stor om vi tar fram fröer som efterfrågas.

Samtidigt är det kul att nya odlare kommer till så vi får en återväxt i odlarkåren.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera