Silvernivå för Svenskt Sigill i global referensstandard

The Sustainable Agriculture Initiaive Platform som vill driva utvecklingen mot ett hållbart jordbruk har utvärderat Svenskt Sigills regler och klassat dem enligt FSA 2.1 silvernivå.

Svenskt Sigill är miljömärkningen för svensk mat och blommor. Märkningen tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan. Dessutom ingår djuromsorg och livsmedelssäkerhet. Logga: Svenst Sigill

The Sustainable Agriculture Initiaive Platform, SAI Platform, arbetar med att driva på utvecklingen för ett hållbart jordbruk, med fokus på att skydda naturresurser, mänskliga rättigheter och djurvälfärd. Några av medlemmarna i SAI Platform är stora multinationella företag som exempelvis Starbucks, Nestlé, Nomad Foods, Orkla och Kellog`s.

Standard för jordbruk

Britt Rahm, vd på Svenskt Sigill är stolt över utmärkelsen. Foto: Svenskt Sigill

SAI Platform har tagit fram en global referensstandard för hållbart jordbruk som heter Farm Sustainability Assessment, FSA, 2.1 som går att jämföras med andra certifieringssystem och standarder. Svenskt Sigill har i kombination med svensk lagstiftning utvärderats mot FSA 2.1 och då bedömts ligga på silvernivå. Enligt Svenskt Sigill är det väldigt viktigt för deras internationella kunder och företag, att man fått en klassificering som går att jämföra på global nivå.

– Det är viktigt för våra internationella kunder och för oss att kunna visa att Svenskt Sigill håller en global standard för vår certifiering. Givetvis är vi stolta och glada över silver för Svenskt Sigill och nu ska vi titta vidare på om våra tilläggsnivåer Arbetsvillkor och Klimatcertifiering kan uppnå guldnivå, säger Britt Rahm, vd på Sigill Kvalitetssystem.

Några av kriterierna

Svenskt Sigill når silvernivån genom att bland annat ha regler kring:

Ökad biologisk mångfald
Effektiv användning av gödsel så att näringsämnen tas upp av växterna och inte läcker till vattendrag.
Ansvarsfull användning av växtskyddsmedel, bara när det är absolut nödvändigt för att skydda skörden och användning av andra växtskyddsmetoder i första hand.
En fungerande växtföljd, för att minska motståndskraften mot angrepp av skadedjur och sjukdomar.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 24 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera