Härodlad ärta på menyn

På Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda provlagas rätter på gråärt från Slätte Gård som en del av regionens arbete mot mer närproducerade måltider och minskad klimatpåverkan.

Naturbruksskolan Sötåsen sätter gråärt från Slätte Gård på menyn. - Vi tittar ständigt på alternativ till råvaror som har ett högt klimatavtryck och har ofta känt en frustration över att det är svårt att hitta proteingrödor som kan odlas i närområdet. Även om det finns svenska bönor och ärtor så vill vi hitta alternativ som kan produceras här hos oss, säger Cecilia Granath Karlsson. Foto: Cecilia Granath Karlsson

I ett arbete med att få menyerna mer klimatsmarta och lokalproducerade satsar Västra Götalandsregionen på receptutveckling av den lokalodlade gråärten, en råvara som gör comeback från 1800-talet i Sverige.

– Vi har varit nyfikna på att prova att laga mat på gråärt eftersom vi tror att det är en råvara som kommer komma tillbaka och bli populär igen. Det ligger i tiden att sträva efter så närodlade livsmedel som möjligt och just gråärten tror vi kan vara en framtidsspaning, berättar Cecilia Granath Karlsson, arbetslagsledare för köksteamet på Sötåsen, i ett pressmeddelande.

Under en heldag testlagades olika rätter av gråärtan och resulterade i både bröd, grytor, fyllning i tortillas, biffar och bakverk. Efter goda resultat så planerar nu skolan att fortsätta beställa ärtor till skolrestaurangen från Slätte gård i Töreboda där den odlas.

Biffar och gryta tillagade på gråärt. Ärtan som är både rik på protein och smak brukar jämföras med kikärten, men med skillnaden att den kan odlas i Sverige Foto: Cecilia Granath Karlsson

Sötåsen, som sedan tidigare är självförsörjande på kött, grönsaker och mjölk från den egna gården, arbetar aktivt med att ta in mer närproducerade råvaror och att minska måltidernas klimatavtryck. Utvecklingsarbetet med klimatsmartare måltider är något som pågår i hela regionen, skriver naturbruksförvaltningen Västra Götaland.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 25 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste