Varför älskar jag lantbruk?

Krönika: Ibland händer det att jag får frågan varför jag håller på med växtodling av vänner och bekanta. Frågan kom upp många gånger efter torkan 2018, då man under större delen av sommaren ägnat sig åt att flytta bevattningsmaskiner eller åka runt och kolla på grödor som för varje dag bara såg sämre och sämre ut. Självförtroendet var inte på topp direkt när väl skörden var bärgad och avräkningarna landade i brevlådan. Många av oss tänkte nog tanken att varför ska jag fortsätta hålla på? 

Men något positivt som verkligen märktes efter sommaren 2018 var att allmänheten helt plötsligt fick förståelse för varför lantbrukare klagar på vädret i nio fall av tio. De insåg vikten av en fungerade livsmedelsproduktion i vårt eget land. Konsumenten insåg att det plötsligt kunde vara möjligt att vi 2018 hade butikshyllor som var tomma, det var inte längre bara en myt, utan det kunde verkligen hända på riktigt.

Många fler än jag kände av stödet från bekanta och obekanta att fortsätta satsa framåt och fortsätta arbeta för en fortsatt svensk livsmedelsproduktion. Aldrig tidigare har det sänts så mycket statlig tv från gårdar runt om i landet. 

Staten tog sitt ansvar och inrättade ett ”torkstöd”. Hur fördelning av detta stöd blev kan diskuteras i en annan krönika, men signalvärdet som det sände till landets lantbrukare var betydligt större än vad själva pengen gjorde för nytta på sista raden. Jag tror ändå att det hjälpte till att fylla på det lilla självförtroende som fanns kvar! 

Året 2018 visade också att den marknadsekonomin vi lever i, där vi säljer våra produkter i tron om att priset ska regleras efter tillgång och efterfrågan, fungerar till viss del även på lantbruksprodukter. Då bristen på vissa produkter var ett faktum hängde priserna med upp, trots att de sjönk tillbaka väldigt snabbt när balansen väl återställdes. När det lilla som ändå producerades 2018 avräknades till ett högre pris spädde det på självförtroendet!  

Att jobba inom den gröna näringen med fötterna i myllan och öronen inklämda mellan ett par Peltor-hörselskydd är bland det bästa jag vet. Känslan att gå ut i fält dag efter dag och se hur det förändras från ett litet frö/knöl till att få sätta tröskan eller upp­tagaren i det på hösten slår det mesta.

Det är med dessa känslor och intryck som gör att de negativa känslorna efter 2018 års skörd snabbt försvinner när väl höstsådden kommer igång och det blir full laddning inför nästa årsskörd, som bara måste bli året då rekordskörden kommer att bärgas.

När nu 2019 summeras och vårkänslor inför vårbruket 2020 börjar strömma till kan ju det bara konstateras att växtodlingsåret 2019 på många håll blivit ett av de bättre på mycket länge. Kanske inte sett ur ett ekonomiskt perspektiv men skördemässigt är det mer än okej på många håll. Med denna vetskap blir bara kärleken till lantbruket ännu större och starkare. Och vem kan inte älska att köra traktor?

Med detta sagt vill jag önska er alla där ute som laddar för rekordåret 2020 lycka till med årets säsong! 

 

Andreas Mårtensson
Växtodlare och Mässansvarig Borgeby Fältdagar

Artikeln publicerades måndag den 02 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste