Han blev Ekoböndernas Ekobonde 2020

När Ekologiska lantbrukarna höll sin årliga sammankomst Ekodagarna korades även årets ekobonde. Mottagare av priset för Ekoböndernas Ekobonde blev Håkan Carlborg från gården Källingby.

Håkan Carlborg från Källingby gård i Uppland korades till Ekoböndernas Ekobonde 2020 under Ekodagarna i Tällberg för sitt arbete att minska gårdens klimatavtryck. Foto: Jesper Ottehall

– Jag blev paff och samtidigt glad att det finns fler som tänker som jag. Det är inspirerande att folk intresserar sig för det jag håller på med, det gör att jag vill fortsätta, säger Håkan Carlborg i ett pressmeddelande.

Med en stor uppskattning från kollegor för hans arbete med att minska gårdens klimatavtryck och med orden ”superinnovativ”, ”klok” och ”eftertänksam” nominerades Håkan Carlborg till priset.

Juryns motivering

Han är ständigt nyfiken på nya idéer, nya grödor och ny teknik, men alltid klok och eftertänksam. Han vet vad han vill, är alltid påläst och delar gärna med sig av sin kunskap. Håkan Carlborg är en lågmäld men betydande inspiratör som tidigt tog klimatpåverkan på allvar i sitt företag.

Enligt Håkan är det kombinationen av att vilja rädda världen, ett teknikintresse och att spara pengar som utgör drivkraften i omställningsarbetet.

– Vi kan inte bränna upp jorden i den här takten. För mig handlar det om hur jag kan göra det bästa möjliga på min gård så att det blir så bra som möjligt i framtiden, säger Håkan.

På gården Källingby, i Knutby utanför Uppsala driver Håkan KRAV-certifierad nötköttsproduktion med elförsörjning från solceller och HVO-drivna maskiner. I dagsläget ligger fokus på att ställa om till en fossilfri maskinpark som inte skadar marken. Håkan säljer marmorerat kött från djur på naturbete och är också i process med att introducera LSS, Low stress stock handling, på gården,

– Jag kan inte peka ut någon enskild insats som jag är stolt över. Det är helheten som är det viktiga, säger Håkan.

Silverplatsen av de nominerade gick till Gun Ragnarsson från gården Kärragärde i Halland och Erika Olsson, Onsberga Gård i Södermanland fick brons.

Priset Ekobönders Ekobonde röstas fram av ekobönderna och tilldelas varje år en ekobonde som på ett eller annat sätt gör ett bra arbete som förtjänar att uppmärksammas.

Fakta Källingby Gård

Ort: Knutby, öster om Uppsala.
Areal: 145 hektar åker, 40–50 hektar bete (ägt och arrenderat), samt 75 hektar skog
Grödor: vall, råg, höstvete, havre, oljeväxter, åkerböna
Djur: totalt 100–120 över året. Basen är 35 dikor av Hereford/Angus och i slaktdjuren korsas Simmental in. Köper in cirka 20 kalvar per år från en mjölkbesättning.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera